Programul „SATUL EUROPEAN” // 717 proiecte în valoare de 2,8 miliarde de lei, ACCEPTATE: Aproape jumătate cer finanțări pentru sisteme de apă și canalizare în școli și instituții medicale
Primăriile din R. Moldova au depus, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală „Satul European” lansat în luna martie curent de către autoritățile centrale, 724 de proiecte, dintre care 717 au fost acceptate.
Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că valoarea totală a proiectelor depuse este de aproximativ 2,8 miliarde de lei.
„În bugetul de stat au fost alocate 670 de milioane de lei pentru finanțarea acestor proiecte. Este evident că suma din buget nu este suficientă pentru acoperirea tuturor proiectelor depuse de către primării. După evaluarea finală și tehnică a tuturor proiectelor, vom solicita suportul partenerilor pentru a finanța cât mai multe proiecte. Ne dorim ca toate inițiativele să primească resurse financiare pentru a fi realizate”, a declarat Andrei Spînu.
Aceeași sursă a precizat că, din numărul total al proiectelor de dezvoltare locală depuse, în centrul R. Moldova vor fi implementate 337, în regiunea Nord – 203, la Sud – 156, precum și 28 în Găgăuzia.
Proiecte în valoare de peste 1,29 de miliarde de lei sau 46% din valoarea totală a celor acceptate vizează solicitări pentru construcția, extinderea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei și de canalizare pentru instituțiile publice locale, precum grădinițe, școli și puncte medicale.
Proiectele care solicită finanțări de 685 de milioane de lei se referă la eficiență energetică și reabilitarea clădirilor publice, alte 432 de milioane de lei – la construirea saureabilitarea sălilor sportive destinate grupurilor social vulnerabile, centrelor de îngrijire pentru copii, persoane în etate și persoane cu necesități speciale, 99 de milioane de lei – la iluminatul stradal, 32 de milioane – la instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei folosind resurse regenerabile etc.
Totodată, 92 de primării solicită sprijin pentru finanțarea Planurilor Urbanistice Locale.
De asemenea, Guvernul va finanța, în premieră, contribuția primăriilor pentru proiectele atrase din surse externe, fiind depuse nouă dosare cu o valoarea totală de 50 de milioane de lei, dintre care Executivul va acoperi 10 milioane.
Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la finele lunii mai curent ar putea fi demarate lucrările primelor proiecte.
„Cetățenii R. Moldova merită să aibă condițiile de trai ca în UE și este datoria noastră, ca guvernare, să transformăm în realitate acest obiectiv. (...) Aceste proiecte vor aduce cu ele șansa pentru un trai decent cu infrastructură adecvată în fiecare localitate și oportunitatea de creare de locuri de muncă, prin creșterea de competitivitate. Știm cu toții că acolo unde infrastructura este de bună calitate, se întorc și oamenii acasă și vin și investitorii pentru a crea locuri de muncă mai sigure și mai bine plătite”, a punctat vicepremierul Spînu.
CSP, nemulțumit de felul în care politicul atacă Procuratura Anticorupție: „Expunerile publice ale demnitarilor față de activitatea procurorilor trebuie să fie echilibrate, responsabile și fundamentate pe o analiză obiectivă”
Recean cere Tiraspolului LISTA beneficiarilor ajutorului oferit de UE. Chișinăul NU va admite ca gazul să fie folosit de MMZ sau fermele de crypto: „Dacă vom identifica o abatere de la utilizarea corectă a ajutorului, atunci vom interveni”
Alte cinci persoane care adunau „soldați” pentru „armata” Moscovei cu scopul de a deturna rezultatele alegerilor din R. Moldova riscă până la cinci ani de închisoare: Și-au șters pe degeaba aplicația băncii ruse când au văzut știrile la televizor