PROGRAMUL de 1 DECEMBRIE 2018, la Alba Iulia, de Centenarul MARII UNIRI: Ceremonial militar, inagurarea Podului și Monumentului Unirii, concerte și cântece patriotice
Programul Zilei Naționale a României – 1 Decembrie 2018, de Centenarul Marii Uniri, la Alba Iulia, cuprinde o paradă militară spectaculoasă, concerte de muzică populară și cântece patriotice, tradiționala masă populară oferită de autorități și nelipsitele focuri de artificii, transmite Ziarul Unirea, preluat de Romanian Global News.
Manifestările prilejuite de Ziua Națională a României vor începe, în acest an, din seara zilei de 29 noiembrie cu spectacol de folk, la Casa de Cultură a Sindicatelor, potrivit programului pus la dispoziție presei, miercuri, de reprezentanții Primăriei municipiului Alba Iulia, în cadrul unei conferințe de presă.
În dimineața zilei de 30 noiembrie manifestările continuă cu ceremonii militare de depunere de coroane și jerbe de flori la Statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, dar și cu arborarea drapelului în Piața Tricolorului.
De asemenea, vor fi depuse coroane și jerbe de flori și la mormântul lui Samoilă Mârza, singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918. Nici după 100 de ani nu există explicaţii clare cum de singurele fotografii de la cel mai mare act de voinţă al tuturor românilor au fost făcute de un tânăr de 32 de ani, venit dintr-un sat de lângă Alba Iulia. Cert este că nici Samoilă Mârza nu ştia că el urma să fie singurul "fotograf al Unirii". Pe de o parte, unele surse istorice susţin că fotograful oficial al oraşului, Arthur Bach, angajat de către organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, ar fi boicotat evenimentul, însă altele arată că el nu a fost contactat deoarece nimeni nu s-a gândit la acest aspect.
Totodată, vor fi depuse coroane și jerbe de flori și la mormântul lui Ion Arion, singurul "erou martir al Marii Uniri", care a fot împuşcat în 30 noiembrie 1918 pentru că flutura, pe geamul trenului care ducea spre Alba Iulia, steagul tricolor şi milita pentru unirea Transilvaniei cu România.
Tot în ziua de 30 noiembrie, în program mai figurează lansarea unor volume de artă, dezvelirea a două buturi – Thomas Woodrow Wilson și Emmanuel de Martonne –, respectiv concerte de muzică ușoară și clasică.
În dimineața Zilei de 1 Decembrie programul continuă, de la ora 7.00, cu oficierea Serviciului Religios, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.
De la ora 8.00 are loc Marșul Unirii. Zeci de mii de români din mai multe județe, Republica Moldova și diaspora sunt așteptați la un marș al Centenarului, organizat pentru unirea Republicii Moldova cu România. Traseul are șase kilometri, iar participanții la marș vor veni cu steaguri ale României de la 1918, însemne tricolore și vor intona cântece patriotice.
De la ora 10.30, în Sala Unirii din Alba Iulia, se va da citire "Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba lulia". Sala Unirii reprezintă un simbol și templu al României Mari, în care delegații românilor transilvăneni au votat Unirea Transilvaniei cu România, clădirea fiind proaspăt reabilitată.
La ora 10.45, în faţa Sălii Unirii are loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun, iar cei prezenţi vor asculta mesaje emoţionante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918.
De la ora 12.30 va avea loc sfințirea Monumentului Unității Naționale, o construcție de 20 de metri înălțime, din piatră, sub forma unor patru cruci și a două litere "U" întoarse. Monumentul și parcul în care se află sunt în construcție, dar primarul Mircea Hava a dat, miercuri, asigurări, că vor fi finalizate până la manifestările de 1 Decembrie.
La ceremonialul militar, de la ora 15.00, vor participa un număr de aproximativ 1.000 de militari și 200 de mijloace tehnice terestre. Cei prezenți vor putea admira TAB-uri, transportoare blindate, maşini de luptă, lansatoare de rachete, camioane militare, autospeciale de intervenție, avioane F 16, MIG-uri și elicoptere. Este așteptat și președintele Klaus Iohannis.
Vor fi mai multe categorii de mijloace aeriene, elicoptere și avioane, care vor zbura la joasă înălțime, iar astfel sunt strict interzise utilizarea dronelor. Pe 28 și 29 noiembrie la Alba Iulia se vor executa antrenamente generale.
Masa populară va fi formată din circa 40.000 de porții, număr record. Nu este, la ora transmiterii acestei știri, clar ceea ce vor găti bucătarii pentru turiști și localnici, însă în ultimele zile s-a vorbit de mămăligă cu brânză și sarmale.
În ziua de 1 Decembrie vor avea loc numai concerte de muzică populară și cântece patriotice, iar seara se va încheia cu spectacol de artificii și un omagiu sunetului românesc, cu un recital de nai și orgă.
În dimineața zilei de 2 decembrie va avea loc un spectacol pentru copii, reconstituirea momentului de intrare a Armatei Române la Alba Iulia și se va încheia cu concerte.
Cu autobuzele Societății de Transport Public se va circula, gratuit, de 1 Decembrie, la Alba Iulia, iar circulația rutieră va fi dirijată de sute de polițiști, în speranța ca traficul să nu fie paralizat.
De asemenea, întrucât majoritatea străzilor vor fi blocate, la intrările în oraș, dinspre Cluj-Napoca, Sibiu și Munții Apuseni se vor amenaja parcări imense, pe terenuri agricole, în care încap peste 8.000 de mașini și 300 de autobuze.
Primarul Mircea Hava a spus că se așteaptă la peste 100.000 de vizitatori.
În dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, în sala mare a cazinoului militar s-au adunat cei 1.228 de delegaţi aleşi din toate categoriile sociale şi veniţi de pe întreg cuprinsul pământului transilvan pentru a vota Unirea Transilvaniei cu România.
În cadrul Marii Adunări Naţionale s-a prezentat Rezoluţia de Unire care cuprindea un amplu şi avansat program de reforme democratice care urmau să stea la temelia noului stat. Rezoluţia adoptată de Marea Adunare Naţională, primită cu entuziasm de mulţimea masată pe întinsul platou din spatele cetăţii, a pecetluit Unirea Transilvaniei cu România şi a conturat totodată sensul dezvoltării democratice a societăţii româneşti.
Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a fost citită delegaţilor de către Vasile Goldiş, iar apoi a fost votată.
Pe 27 iulie 1990, Parlamentul a decis ca 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României.
Programui oficial al sărbătorii Zilei Naţionale a României la Alba Iulia
29 noiembrie 2018
– ora 19.00 – Spectacol folk – Casa de Cultură a Sindicatelor
30 noiembrie 2018
– ora 09.30 – Congresul Spiritualităţii Româneşti, Deschiderea lucrărilor Casa de Cultură a Studenţilor
– ora 10.30 – Ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori Statuia lui Ion I.C. Brătlanu
– ora 11.00 – Ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori Statuia lui luliu Maniu
– ora 11.30 – Ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori Statuia lui Mihai Viteazul
– ora 12.00 – Ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori Statuile Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria
– ora 12.15 – Arborarea Drapelului Naţional al României Piaţa Tricolorului / esplanada Catedralei Încoronării
– ora 12.30 – Depunere de coroane şi jerbe de flori Mormânt Samoilă Mârza şi Ion Arion / Cimitirul Maieri
– ora 13.00 – Dezvelire bust lancu Flondor / Sala Unirii
– ora 14.30 – Inaugurare Complex memorial „Glorie Ostaşilor Români" / Latura de Sud
– ora 15.30 – Lansare volum de artă „Roma bizantină" / Museikon
– ora 17.00 – Dezvelire busturi Thomas Woodrow Wilson + Emmanuel de Martonne / Esplanada Monumentului Unirii
– ora 17.30 – Salonul Naţional al Artiştilor Plastici "Alba Uneşte România" / Galeriile de Artă ale Municipiului Alba lulia
– ora 18.00 – Concert Voltaj + Voltaj Academy / Piaţa Cetăţii
– ora 19.00 – Concert Extraordinar Centenar – spectacol muzică clasică / Casa de Cultură a Studenţilor
1 DECEMBRIE 2018
– ora 07.00 – Serviciul Religios / Catedrala Ortodoxă a Încoronării
– ora 08.00 – Marşul Unirii / Traseul Gara CFR – Bd. Ferdinand – Calea Moţilor – Parcul Unirii
– ora 10.00 – Te Deum / Catedrala Ortodoxă a Încoronării
– ora 10.30 – Citirea "Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba lulia" / Sala Unirii
– ora 10.45 – Primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun / Sala Unirii
– ora 11.30 – Dezvelirea plăcilor omagiale / Sala Unirii
– ora 12.00 – Marea Adunare Naţională (parada portului popular şi reconstituire istorica) + Citirea "Rezoluţiunii Adunaării Naţionale de la Alba lulia" – Piaţa Tricolorului, Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării
– ora 12.30 – Sfinţire Monumentul Unirii / Monumentul Unirii
– ora 13.00 – Ceremonialul „Pământ românesc" / Sala Unirii
– ora 13.30 – Cântec de Mare Unire / Scena – Piaţa Cetăţii
– ora 15.00 – Inaugurare Podul Unirii şi Monumentului Marii Uniri / Parcul Unirii
– ora 15.30 – Ceremonie militară – defilarea trupelor şi tehnicii militare / Bulevardul 1 Decembrie 1918
– ora 16.30 – Marea Unire a Bucătarilor / Cazarma 415, Latura de Sud şi Latura de Nord
– ora 16.30 – Concerte „Cânt şi suflet românesc" / Scena – Piaţa Cetăţii
– ora 21.00 – LA MULŢI ANI ROMÂNIA! – spectacol de artificii / Cazarma 415
– ora 0.00 – Omagiu sunetului românesc, recital de nai şi orgă / Podul Unirii
2 decembrie 2018
– ora 11.00 – Spectacol pentru copii / Piaţa Cetăţii
– ora 12.30 – Spectacol reconstituire istorică "Intrarea Armatei Române Alba Iulia / Poarta l Poarta a ll-a, Poarta a lll-a, Esplanada Obeliscului, Monumei Marii Uniri
–ora 19.00 – Spectacol Concert / Scena – Piaţa Cetăţii
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024 în România: Elena Lasconi a trecut pe poziţia a doua, depăşindu-l pe Marcel Ciolacu
Nicolae Negru // Fantoma trecutului promite schimbarea prezentului
Autoritățile din România fac exproprieri, pentru a construi Podul peste Prut de la Ungheni, parte a autostrăzii UNIRII