Programul BeeProtect, OBLIGATORIU pentru toți agricultorii și apicultorii din R. Moldova, de la 1 ianuarie 2023
Înregistrarea agricultorilor și apicultorilor din R. Moldova în Sistemul Informațional BeeProtect va deveni obligatorie începând cu data de 1 ianuarie 2023.
În acest fel, apicultorii din R. Moldova își vor putea proteja albinele, după ce vor afla din timp de pe o platformă online unde vor avea loc lucrări de prelucrare chimică a livezilor și câmpurilor cu culturi agricole.
Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Scripnic, și directorul general adjunct Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Alexandru Manciu, au amintit marți, în cadrul evenimentului de prezentare a raportului privind desfășurarea proiectului-pilot de implementare a Sistemului Informațional BeeProtect în raionul Ialoveni, de modificările recente la Legea apiculturii care prevăd amenzi atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.
Raportul privind desfășurarea proiectului-pilot de implementare a Sistemului Informațional BeeProtect în raionul Ialoveni a fost elaborat și prezentat de către Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, în comun cu grupul de dezvoltatori ai platformei digitale, finanțați de proiectul Agricultura Performantă în Moldova (USAID).
În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele chestionarelor, care au fost completate de către participanți, înainte și după instruirile desfășurate de către dezvoltatori. În prezentări a fost reflectat nivelul de solicitare de către agricultori și apicultori a implementării platformei digitale, de pregătire pentru a utiliza acest sistem, dar și nivelul de cunoaștere a legislației în domeniu, ce ține de obligativitatea de înregistrare a stupinelor la staționar și pastoral, precum și obligativitatea de notificare a utilizării produselor de uz fitosanitar.
Autoritățile s-au obligat să informeze părțile implicate despre obligațiile, dar și beneficiile pe care le are Sistemul Informațional BeeProtect.
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM