PROGRAM // Mica Unire de la 1859: „Hora Unirii” și prelegeri publice dedicate Unirii Principatelor Române, în aula „Regina Maria” de la USM
Împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, va fi marcată la Chișinău cu o „Horă a Unirii”, un program artistic, donații de carte și prelegeri publice dedicate acestei pagini importante din istoria românilor.
Manifestarea cultural-științifică dedicată Unirii Principatelor Române - Moldova și Țara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, va avea loc marți, pe 24 ianuarie, la Universitatea de Stat din Moldova, în aula „Regina Maria” din blocul central.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat a Moldovei (USM), Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, Centrul de Excelență INIS „ProMemoria”, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău, precum și Facultatea de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Programul dedicat celor 164 de ani de la Unirea Principatelor Române:
Deschiderea evenimentului:
Moderator - prof. univ. dr.hab. Anatol Petrencu, președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”
Prelegeri publice:
Moment artistic:
Poezia „Cuza Vodă”. Recită Adela Solodchi, clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Chișinău
Moment artistic:
„Cântec de unire”. Ansamblul vocal al Instituției Publice Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Chișinău, clasa a V-a. Conducător artistic – Tatiana Argint
Funcționar din România, mână de ajutor la Chișinău: „Expertiza României se dovedește relevantă pentru procesul de armonizare a legislației R. Moldova cu acquis-ul comunitar, în domenii precum protejarea ariilor naturale și a biodiversității”
Granturi de până la jumătate de milion de dolari pentru dezvoltarea sistemelor de irigații pe teritoriul R. Moldova
Medicii de la Spitalul Clinic Republican, îngrijorați vizavi de condamnarea la doi ani de închisoare, pentru malpraxis, a unui coleg de la Bălți: „Actul medical este, în natura sa, o activitate cu multiple riscuri și incertitudini”