PROGRAM // Guvernul de la Chișinău cheamă diaspora să pună umărul la procesul de integrare europeană a R. Moldova: Revenire de scurtă durată acasă, în bază de contract, pentru a da o mână de ajutor instituțiilor publice
Cetățenii R. Moldova care lucrează peste hotare sunt chemați acasă pentru o perioadă de până la cinci luni pentru a ajuta instituțiile publice în efortul de a pregăti statul către aderarea la Uniunea Europeană.
Biroul Relații cu Diaspora (BRD) a lansat „Programul de susținere a revenirii de scurtă durată a membrilor diasporei cu experiență profesională avansată”, care își propune să valorifice capitalul uman și experiența profesională a diasporei înalt calificate pentru dezvoltarea instituțională, politică, economică, socială și culturală a Republicii Moldova și integrarea acesteia în Uniunea Europeană.
La program pot aplica cetățenii originari din R. Moldova care dețin cetățenia moldovenească și cunosc limba română, iar în ultimii 5 ani au cumulat peste hotare o experiență profesională relevantă de minim trei ani. De asemenea, aceștia trebuie să fie angajați în câmpul muncii peste hotare și să aibă cel puțin studii superioare de licență în domeniul în care își propun să contribuie.
Programul oferă suport material sau financiar pentru misiunile de revenire de scurtă durată de până la 5 luni, inclusiv transport internațional (clasa econom), diurnă (după caz) conform ratei ONU, suport informațional pentru punerea în contact cu instituțiile publice partenere din Republica Moldova.
Misiunea de revenire poate fi cu prezență fizică, online sau hibridă, în funcție de necesitățile stabilite de instituția-gazdă din Republica Moldova.
Domeniile în care pot pune umărul cetățenii din diasporă sunt Educație și cercetare; Inovație și transfer tehnologic; Sănătate; Politici publice; Cultură și arte; Antreprenoriat și administrarea afacerilor; Industria creativă; Digitalizare, tehnologii informaționale și comunicații; Energetică; Justiție; Administrare publică, de nivel central sau local; Comunicare, jurnalism și relații cu publicul; Participare civică; Expertiză/ suport în aplicarea la fondurile/ programele europene și internaționale pe diverse domenii; Expertiză tehnică în sectorul de producție.
Dosarele pot fi depuse oricând la adresa de email brd@gov.md și acestea trebuie să conțină un formular de aplicare (Anexa A), CV-ul aplicantului, copia diplomelor de studii, acte ce confirmă angajarea peste hotare, copia buletinului de identitate sau a pașaportului, acord privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
Regulamentul concursului poate fi găsit AICI.
„Programul de susținere a revenirii de scurtă durată a membrilor diasporei cu experiență profesională avansată" este implementat de Biroul Relații cu Diaspora, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Organizația Mondială a Sănătății și Universitatea de Medicină și Farmaceutică „Nicolae Testemițanu”, în cadrul programului comun al ONU Moldova pentru valorificarea impactului pozitiv al migrației în Republica Moldova, cu suportul financiar al Programului Multilateral pentru Migrație al ONU.
Telefonul te SPIONEAZĂ în secret: cele TREI setări ascunse pe care trebuie să le dezactivezi de urgență pentru a-ți proteja confidențialitatea
Patru morţi și peste 200 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Germania: Autoritățile R. Moldova încearcă sa afle dacă printre victime sunt și cetățeni moldoveni
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”