20:59:53 22.12.2024
Stiri

IMPRESII // Profesorii, la Salonul Internațional de Carte: „Bookfestul, organizat și în acest an, nu și-a dezmințit numele de târg al cărții. A fost carte multă, carte bună. A fost bucurie, sărbătoare, festin, festivitate”

Actualitate 07.09.2023 09:25 Vizualizări1817 Autor: Irina Nechit
IMPRESII // Profesorii, la Salonul Internațional de Carte: „Bookfestul, organizat și în acest an, nu și-a dezmințit numele de târg al cărții. A fost carte multă, carte bună. A fost bucurie, sărbătoare, festin, festivitate” Bookfest 2023

Succesul ediției curente a Salonului Internațional de Carte Bookfest s-a datorat, în mare parte, prezenței, participării la evenimente a numeroși profesori și a elevilor din diverse licee, gimnazii, sistemul educațional fiind de neconceput fără cultivarea dragostei de carte, fără stimularea apetitului pentru lectură.

I-am rugat pe unii profesori din Chișinău să-și împărtășească impresiile de la Bookfest 2023, eveniment desfășurat în perioada 30 august - 3 septembrie curent, sun Înaltul Patronaj al președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis și cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului de la București, a Ministerului Culturii din România și a Ministerului Culturii din R. Moldova.




Viorica Oleinic, profesoară de limba și literatura română, Liceul „Da Vinci”: „Bookfest-ul este ocazia frumoasă de a ne întâlni laolaltă, cititorii și scriitorii, într-un miez de discuție despre cărți”


„Acum ceva ani în urmă, mi s-a întâmplat să comentez, pe Facebook, la una și aceeași fotografie, alături de Tatiana Țîbuleac. Sincer, m-am emoționat.Apoi, tot pe Facebook, s-a întâmplat să-mi răspundă, tot printr-un comentariu, Simona Antonescu. Aceeași emoție și certitudinea că autorii sunt aproape. Aici și acum, lângă noi. Situații similare au mai urmat.

De atunci, percep rețelele de socializare ca pe una dintre cele mai generoase modalități de a comunica cu oamenii care mă inspiră. Pe Facebook (sau pe alte rețele) și scriitorii sunt la un clic distanță. Să mă fi gânditcă îi voi putea scrie, atunci când am nevoie, tot Tatianei Țîbuleac, iar ea îmi va răspunde sau că voi oferi o invitație de a veni în Moldova Simonei Antonescu și această venire chiar să aibă loc! Sau că o să reînnod comunicarea cu Liliana Corobca, sau că voi urmări evoluția de la blog spre romane a Liliei Calancea...

De când cu Facebookul acesta, orizontul meu de titluri și de nume de autori s-a lărgit considerabil. Calendarulmeu cu evenimente legate de carte este, fără excepții, plin. Deplină este și bucuria trăirii acestui plin. Iar rețelele sunt chiar ofertante. Aici putem împărtăși din bucuria noastră. Ori putem fi părtași la emoțiile unei lecturi, putem accede la ideile pe care cineva le dă mai departe, ne putem molipsi de starea cuiva care trăiește intens starea unei cărți.

Bookfestul, organizat și în acest an, nu și-a dezmințit numele de târg al cărții. A fost carte multă, carte bună. A fost bucurie, sărbătoare, festin, festivitate.

Despre Bookfest am aflat de pe Facebook. Mi-am descărcat de pe pagina Salonului programul celor cinci zile și mi-am notat ora evenimentelor la care îmi doream neapărat să ajung. Cum s-ar putea să nu vin s-o ascult, pe viu, pe Ioana Pârvulescu, din creația căreia am citit trei titluri. O îndrăgisem, acum trei ani, odată cu „Prevestirea”. Apoi am început să privesc lansările online de la Humanitas. O percep, neschimbat, prin bogăția de informații de cultură generală pe care o găsesc în tot ce scrie, în tot ce spune. Am venit două zile la rând, ca să-mi fie bucuria deplină.

Pe Veronica D. Niculescu am descoperit-o odată cu „Toți copiii librăresei”. Apoi au urmat romanele despre Isidor și „Simfonia animalieră”. De la Bookfest am mers acasă cu „Quilt”, cu autografe și cu o îmbrățișare. Reacția scriitoarei, cu care mai făcusem în acești ani schimb de mesaje pe Facebook, m-a determinat să înțeleg că nu doar noi, cititorii, avem nevoie de scriitori, ci și invers. E o necesitate vitală reciprocă.

Bookfestul din acest an ni i-a adus, din nou, pe Bogdan Crețu, pe Radu Paraschivescu, pe Radu Vancu, alături de alți scriitori de la noi, la fel de dragi, chiar dacă (și poate tocmai pentru că) îi avem în preajmă. Mă refer la Moni Stănilă, la Dumitru Crudu, la Radmila Popovici, la Maria Pilchin și alții.

Pentru mine, Bookfestul nu este doar un prilej de a cumpăra carte (cărți cumpăr destul de frecvent, pe parcursul întregului an). Nu este nici ocazia de a lua un autograf sau de a face o fotografie cu autorul (nu sunt fetișistă și nu colecționez intenționat astfel de fotografii). Bookfestul este, categoric, ocazia frumoasă de a ne întâlni laolaltă, cititorii și scriitorii, într-un miez de discuție despre cărți. Este convingerea că o carte nou apărută, proaspăt editată sau (ce bucurie!) reeditată, va fi citită. Or, vorba unei colege: târgul trece, cărțile rămân”.





Galina Sărbușan, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Chișinău: „Au fost cinci zile pline de emoții, de întâlniri cu scriitori, cu colegi, am găsit titluri râvnite de mine și am îmbogățit biblioteca din clasă”

„Am fost una dintre beneficiarele acestui eveniment. Bookfest 2023, pentru mine, dar și pentru mulți alți cititori, s-a desfășurat sub chemarea lansată de Mircea V. Ciobanu: „Veniți și luați carte!”. Au fost cinci zile pline de emoții constructive, de momente în care simțeai nevoia să reușești să vezi, să auzi, să completezi o listă de lecturi. Spațiul Mediacor, în zilele în care am fost la evenimentele organizate aici, era cu mulți cititori.

M-au bucurat frânturile de dialog auzite: cumpărători avizați, deschiși spre comunicare, dornici să discute și să asculte, să fie aproape de scriitorii contemporani pe care îi descopereau între coperțile cărților preferate, dar îi vedeau și pe viu. Am asistat la câteva discuții cu scriitorii, am discutat și cu cei de la stand.

Printre cărțile pe care le-am descoperit la Bookfest sunt „Filtre. Articole de cultivare a limbii” de Valentin Guțu, „Cum e corect? Ghid practic de limba română” (grup de autori), „Maseurul orb” de Cătălin Dorian Florescu. Am așteptat Bookfestul, deoarece știam că vor fi prețuri bune.

Unele cărți pe care le-am procurat au fost titluri râvnite de mine. Iar unele cărți au fost procurate pentru a îmbogăți biblioteca din clasă, le folosim la ateliere de lectură sau de discuție”.





Dorina Pușcașu, profesoară de limba engleză, Liceul „Dragoș-Vodă”: „M-a impresionat multitudinea de edituri”


„Am procurat patru cărți de la editura Sigma pentru copiii mei: „Matematica”, autor Ion Petrică, și „Decebal și Traian” de Ștefan Petrescu. Cărțile pe teme istorice îi ajută pe copiii mei să-și cunoască de mici rădăcinile și istoria neamului. M-a impresionat multitudinea de edituri și cărțile propuse la Bookfest”.




Dorina Popovici, profesoară de limba și literatura română, Liceul ,,Da Vinci”: „Bookfest are menirea de a readuce discuțiile livrești în viața de zi cu zi”

„Am așteptat evenimentul cultural Bookfest așa cum un copil îl așteaptă pe Moș Crăciun. Știam, din timp,agenda evenimentului, numele scriitorilor invitați, lansările anunțate, editurile care urmau să aducă cărți. Tot-tot. M-am dus pentru a-i asculta pe Denisa Comănescu, pe Ioana Pîrvulescu, pe Radu Paraschivescu. Pentru a-i descoperi și pe alții. M-a bucurat faptul că am văzut fețe cunoscute, oameni care sunt animați de apariții literare, de comunicare în miezul cărții. După părerea mea, astfel de evenimente au menirea de a conecta iubitorii de carte, de a readuce discuțiile livrești în viața de zi cu zi. Mi se pare primordial ca astfel de întâlniri să se desfășoare într-un loc accesibil, să ofere bucuria de a răsfoi o carte, de a o mirosi, de a o cumpăra. Mi-a plăcut atmosfera jovială de la Bookfest.

În timpul lansărilor, am stat cu agenda de notițe deschisă, salvându-mi titluri de cărți, reflecții subtile, expresii plastice. Spre exemplu, vorbind despre scriitura Ioanei Pîrvulescu, colegul său de condei, Radu Paraschivescu, a spus că operele acesteia sunt precum mătasea. Fine. Ioana, la rândul ei, a cochetat, spunând că e un copil sub acoperire, iar ludicul, în opera sa, constituie un fel de axis mundi. Casa din ,,Inocenții” devine personaj, se metamorfozează. Și, pentru că nu am citit ,,Inocenții”, sunt și mai entuziasmată acum.

Firește că nu am ieșit cu torba goală, mi-am cumpărat câteva cărți de la Humanitas Fiction, dar și din seria lor de autor. M-am ales cu un autograf. M-am fotografiat alături de cei pe care-i priveam de pe ecran și le citeam de ani buni textele. Ce împlinire! Care, dacă nu acestea, sunt micile mari plăceri ale șoarecilor de cărți (a se citi – iubitori de file)?

Acum, mă apuc să citesc ,,Păsările se duc să moară în Peru” și sper că v-am făcut poftă de carte. Vorba poetului – Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”.




Stiri relevante
22.12.2024 10:07 440 Cine face listele?

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md