PROFESOR // Care sunt principalele MITURI legate de cancerul de sân
Statisticile arată că incidența cancerului de sân este într-o continuă creștere în România. La nivel mondial, aproximativ 600.000 de femei își pierd viața anual după ce sunt diagnosticate cu cancer mamar, de cele mai multe ori ajungând la medic atunci când boala este într-un stadiu avansat.
Cancerul de sân este un subiect foarte des abordat, iar acest aspect a dat naștere unor mituri pe care medicii le întâlnesc frecvent în discuțiile cu pacienții. Toate aceste idei greșite le pot împiedica pe femei să aibă o imagine corectă asupra bolii, lucru care le poate afecta în multe situații starea de sănătate.
Mituri legate de cancerul de sân
Profesorul Alexandru Blidaru, Președintele Societății Române de Chirurgie a Sânului și Oncologie, vorbește despre existența mai multor mituri atunci când vine vorba despre cancerul de sân, dintre care patru sunt întâlnite în mod frecvent. Unul dintre cele mai importante este acela că puncția biopsie, o intervenție esențială pentru stabilirea unui diagnostic corect, este asociată unui risc mult mai mare de agravare a bolii, lucru care în realitate este complet neadevărat.
„De foarte multe ori spun că în timpul consultației nu este atât de greu să stabilești diagnosticul și să stabilești ce ar trebui să facă pacienta respectivă, să încerci în puținul timp, la prima întâlnire, să o convingi că ceea ce îi spui e adevărat și e spre binele ei. E foarte greu să convingi pacientele care trebuie să fie operate că au nevoie de operație când ele doresc orice altceva decât intervenția chirurgicală și e greu și să convingi pacientele că poate va fi nevoie de o operație în cazul lor, dar nu la început, acesta e primul lucru. Al doilea este că puncția biopsie nu împrăștie boala, nu agravează boala, ci e un mijloc de diagnostic folosit peste tot în lume și al treilea este că atunci când se stabilește acest diagnostic e o urgență absolută și trebuie ca toate lucrurile să fie făcute a doua zi, cât mai repede, fără să facă investigațiile necesare, fără să se stabilească consultațiile necesare, fără să se ajungă la concluzia că un anumit tratament trebuie făcut. Un alt mit este că în cazul cancerului mamar numai mastectomia, cât mai extinsă, și extirparea tuturor ganglionilor axilari rezolvă definitiv această problemă”, a spus prof. dr. Alexandru Blidaru, Președintele Societății Române de Chirurgie a Sânului și Oncologie.
Sursa: avantaje.ro
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2