„Proeuropeanul” Stoianoglo nu iartă DIASPORA occidentală pentru votul de la prezidențiale? Fondatorul Blocului „Alternativa” îi vrea la vot doar pe cei care se înregistra prealabil: „Tot ce se întâmplă aici trebuie să-i determine să gândească altfel”
Unul dintre fondatorii Blocului „Alternativa”, Alexandr Stoianoglo, consideră că cetățenii R. Moldova stabiliți peste hotare au dreptul la vot, însă la urne ar trebui să meargă doar cei care se înregistrează în prealabil. În opinia sa, alegerile prezidențiale de anul trecut ar fi demonstrat că ar fi fost comise abateri, în condițiile în care a fost o diferență de 85 - 90 de mii de voturi între cele două tururi ale scrutinului prezidențial.
„Diaspora trebuie să aibă drept de vot, dar acesta trebuie reglementat clar. Ce am eu în vedere? O înregistrare prealabilă, cu o lună sau două înainte de alegeri. În așa fel s-ar preveni anomaliile, precum diferența de 85 - 90 de mii de voturi între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale de anul trecut. Practic, e imposibil să scoți la vot atâția oameni într-un interval scurt. Dacă acești oameni au ieșit la urne, atunci acest lucru nu a fost posibil fără utilizarea resurselor administrative, inclusiv externe. Actuala guvernare nu putea să scoată la urne atâția oameni doar cu forțele proprii”, a declarat fondatorul Blocului „Alternativa”, care optează declarativ pentru integrarea europeană a R. Moldova, la un post tv afiliat socialiștilor.
Citește și:| VIDEO // „Interes” atipic la secția de votare din Istanbul, unde s-a format un rând imens de alegători: Aduși cu avionul gratuit de la Moscova?Potrivit lui, moldovenii stabiliți peste hotare nu ar înțelege ce se întâmplă în R. Moldova și ce e bine pentru viitorul ei.
„Corectitudinea alegerilor din străinătate e discutabilă, or nici autoritățile nu pot mobiliza atâția alegători. Deși opinia diasporei e importantă, lipsa unei analize critice și euforia integrării europene îi poate distorsiona percepția asupra realităților din țară. Prețurile de aici, tot ce se întâmplă în republică trebuie să-i determine să gândească altfel”, a menționat Stoianoglo.
Anterior, Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Igor Dodon au declarat că nu vor mai permite ca diaspora occidentală să decidă rezultatele alegerilor din R. Moldova și cautau soluții privind restricționarea votului cetățenilor care locuiesc peste hotare.
Dodon a oferit exemplul altor state, care ar fi restricționat votul peste hotare.
Citește și: VIDEO // Rusia își strânge rândurile în R. Moldova, înaintea alegerilor parlamentare? Ceban, Stoianoglo, Chicu și Tkaciuk au constituit Blocul „Alternativa” și spun că vor să ducă R. Moldova în UE
„Este raportul Comisiei de la Veneția – 12 țări, dintre care 10 state membre ale Consiliului Europei au restricționat alegerile peste hotare. Eu nu spun că mâine să restricționăm votul peste hotare, dar trebuie să analizăm această chestiune. Trebuie să fie discută de cei care sunt la guvernare și cei care nu sunt la guvernare. Imaginați-vă că peste doi ani vine o altă guvernare, care deschide 300 de secții de votare în Rusia și doar două în Uniunea Europeană. Atunci veți spune că e dezmăț total. Dar voi ce ați făcut? De aceea, această chestiune trebuie de rezolvat nu pentru socialiști sau Alexandr Stoianoglo. De principiu trebuie de rezolvat această problemă. Ce facem mai departe? Le dăm dreptul la vot celor care zece ani nu au fost în R. Moldova? De aceea, vom discuta aceste lucruri. Iar ceea ce au făcut ei în Rusia (au fost deschise două secții de votare n.r.) e dezmăț”, a declarat anterior Dodon.
Amintim că Maia Sandu a fost votată de 930 131 de cetățeni ai R. Moldova în turul II al alegerilor prezidențiale, dintre care 271 843 din diasporă. De partea cealaltă, candidatul sprijinit de socialiști și de rețeaua criminală coordonată de Ilan Șor de la Moscova, Alexandr Stoianoglo, a obținut 750 430 de voturi, inclusiv 56 008 din partea moldovenilor stabiliți peste hotare.
Peste 327 de mii de cetățeni ai R. Moldova aflați peste hotare și-au exercitat dreptul la vot pe 3 noiembrie, un număr-record în istoria R. Moldova.
Menționăm că, în 2024, s-au înregistrat în prealabil pentru a participa la vot de peste hotare pe 20 octombrie 9 774 de cetățeni, cei mai mulți din Rusia - 3 723, Italia - 922, Germania - 861, România - 620, Marea Britanie - 582, SUA - 574, Franța - 444 etc.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”