Produsele din R. Moldova, vândute pe cele mai bogate piețe din lume: Acord de liber schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb din care fac parte Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția
Reprezentanții Republicii Moldova și ai Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA), din care fac parte Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, au ajuns, pe 24 martie curent, la un consens privind semnarea Acordului de liber schimb.
Demararea procedurilor pentru semnarea acestuia va avea loc în cadrul Reuniunii ministeriale AELS de la Schaan, Liechtenstein, în perioada 26 - 27 iunie 2023.
Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, semnarea acordului cu EFTA înseamnă că produsele moldovenești pot fi comercializate fără taxe și tarife în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, care au printre cele mai bogate economii din lume. Totodată, R. Moldova va avea o poziție mai avantajoasă în negocierea de acorduri comerciale cu alte țări, ceea ce înseamnă noi oportunități de export și creștere economică.
Vadim Gumene, negociatorul-șef al Republicii Moldova, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a menționat că „semnarea Acordului de comerț liber dintre Republica Moldova și statele EFTA reprezintă un pas imperativ pentru dinamizarea cooperării bilaterale între țările semnatare, o cooperare eficientă, bazată pe continuarea și dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase și pe termen lung al tuturor părților”.
Acordul va oferi oportunități mai bune pentru exporturile moldovenești și va reduce taxele vamale pentru mărfurile importate din EFTA, ceea ce ar putea încuraja mai multe companii din aceste țări să investească în Republica Moldova și, astfel, vor fi deschise oportunități pentru crearea locurilor de muncă bine plătite în diverse sectoare ale economiei moldovenești.
„Încheierea acestui acord cuprinzător de liber schimb marchează o schimbare de reper în relațiile dintre țările noastre și va crește oportunitățile economice de ambele părți. Demonstrează o hotărâre comună de a avansa o cooperare economică durabilă, în ciuda războiului din Europa și a opoziției sporite față de liberalizarea comerțului în întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al EFTA pentru proces, Ambasadorul Einar Gunnarsson.
În perioada următoare, ministrul Dezvoltării Economiei și Digitalizării, Dumitru Alaiba, va convoca diferite grupuri de exportatori moldoveni pentru a stabili oportunitățile economice create în urma semnării acordului.
Exporturile produselor moldovenești pe piaţa țărilor EFTA au atins, pe parcursul anului 2022, o valoare de 66,7 milioane de dolari SUA, iar importurile s-au ridicat la 56,14 milioane de dolari SUA.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania