Producătorii ECO din Moldova au ieșit în fața consumatorilor! Ce secrete le-au spus
Produse ecologice, locale, curate și sănătoase sunt și în Republica Moldova, iar consumatorii trebuie doar să fie foarte atenți atunci când le aleg. Despre aceasta au discutat, ieri, în cadrul unui nou eveniment marca „Etno Gastronomica”, nutriționistul Tamara Șchiopu cu mai mulți producătorii eco din R. Moldova și oameni interesați de alimentația sănătoasă.
Tema evenimentului a fost „Eco Local – între mit și realitate”, iar gazda evenimentului le-a povestit celor prezenți despre cum pot identifica un adevărat produs organic. „Mulți producători scriu pe ambalaj cuvintele „ecologic, curat, organic”, care sunt sinonime, de fapt, însă nu au semnul distinctiv – în Uniunea Europeană este o frunză”, a explicat Tamara Șchiopu. Mai mult, agenții economici care vând produse ecologice trebuie să aibă și un certificat de conformitate. Pe lângă lucrurile teoretice pe care le-au putut afla, oamenii au putut degusta produsele curate și organice.
Nicolae Cojocaru a adus la eveniment dovlecei ecologici, din care s-a preparat o supă-cremă, Mănăstirea „Nașterea Domnului” din Zăbriceni a adus pâine de casă, castraveți, ceai din plante și miere de flori, Vasile Munteanu a prezentat căpșunele eco de la Budești, iar participanții au putut mânca și fructe uscate, aduse de alți producători eco din republică.
Producătorii au împărtășit din experiența creșterii agriculturii „curate”, despre problemele cu care se confruntă și despre cât de important este să mâncăm sănătos. „Există cerere, există ofertă. Paradoxul însă este că ele nu se întâlnesc niciodată”, a spus Nicolae Cojocaru. Producătorul a mai afirmat că și-a terminat stocul de produse eco încă în luna februarie, însă curând, ghereta sa din lemn va fi văzută din nou lângă Ministerul Agriculturii.
„Agricultura ecologică înseamnă în primul rând un sol sănătos, plante sănătoase, sănătatea animalelor, a oamenilor și a planetei”, a explicat Tamara Șchiopu, care a împărtășit și din experiența propriei afaceri din Marea Britanie. „Este important să ne întoarcem cu fața spre produsele ecologice, dacă vrem să ne asigurăm un viitor mai bun pentru planeta noastră. Oamenii se gândesc la ziua de azi, din păcate, pe când producătorii eco se gândesc la ziua de mâine”, a concluzionat nutriționistul. Aceasta a mai specificat că își dorește foarte mult să ajute producătorii eco să „iasă mai în față” și să fie cunoscuți de consumatori.
Pentru următoarea ediție, Tamara Șchiopu pregătește un picnic la o fermă eco din Ungheni. Amintim că „Etno Gastronomica” este un club al „gurmanzilor responsabili”.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”