Producătorii de struguri sunt obligați să-și înregistreze plantațiile, în caz contrar nu-și vor putea vinde roada
Producătorii de struguri sunt obligați să-și înregistreze plantațiile viticole în Registrul Vitivinicol, în caz contrar nu-și vor putea vinde la toamnă strugurii pe care îi cresc, a reamintit vicepremierul Vasile Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul unui dialog în format online cu șefii de direcții din mai multe raioane ale republicii.
Ministrul a precizat că deja au fost semnalate cazuri, în unele țări europene, despre depistarea unor vinuri contrafăcute ce proveneau din Republica Moldova.
„Avem deja cazuri semnalate de către țările Uniunii Europene unde în vinurile Cabernet au fost găsite soiul Moldova. Lucrurile astea sunt pur și simplu inadmisibile în continuare. Odată ce va fi lovită calitatea vinurilor, ulterior va fi foarte greu de restabilit. Noi trebuie la nivel de minister, la sfârșitul anului curent, să știm cu certitudine câte sute sau mii de hectare avem de Cabernet, Saperavi, Rară Neagră. Toate tipurile de viță de vie trebuiesc cunoscute”, a declarat ministrul, citat de Radio Moldova.
În Registrul Vitivinicol sunt indicate atât suprafețele de viță-de-vie, cât și soiurile de struguri. Vladimir Bolea a precizat că aceasta este o măsură importantă pentru a stopa contrafacerea vinurilor și o cerință solicitată de procesatori.
Potrivit datelor Oficiului Național al Viei și Vinului, aproximativ 15 mii de hectare de viță-de-vie nu au fost încă înregistrate în Registrul Vitivinicol.
Totodată, până în prezent în acest registru au fost înregistrate aproximativ 90 de mii de plantații cu viță-de-vie și 338 de vinării.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania