Procurorul GENERAL, acuzat de CORUPERE pasivă și abuz în serviciu. Acțiunile sale ar fi facilitat spălarea a MILIARDE de dolari prin sistemul bancar. Denunțul PENAL a ajuns pe masa membrilor CSP
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, este acuzat de corupere pasivă și abuz de serviciu, deoarece în anul 2011, atunci când era președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, ar fi facilitat adoptarea unor modificări ale unei legi, care au permis spălarea a miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești. Acuzațiile au fost aduse astăzi de actualul președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Lilian Carp, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor.
Potrivit lui Carp, fostul președinte al Comisiei parlamentare a săvârșit unele acțiuni ce pot fi catalogate ca infracțiuni.
„E vorba de modificarea cadrului legal ce a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. În procesul analizei cadrului legal modificat în anii 2010 - 2014, pentru a facilita spălarea banilor prin R. Moldova a fost stabilită o sintagmă inedită formată din trei cuvinte. Sintagma – având efect suspensiv – a fost introdusă ca amendament în lectura a II-a în Legea 190 din 2007 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Această sintagmă a permis companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat Carp membrilor CSP.
Modificările respective s-au făcut în 2011.
„La 6 aprilie 2011, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandr Stoianoglo, semnează raportul la proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii 190 din 26 iulie 2007. Totodată, semnătura lui Stoianoglo se regăsește și sub fișa amendamentelor care au fost acceptate și votate în lectura a II-a. Prin introducerea sintagmei - având efect suspensiv - a fost facilitată comiterea infracțiunii de spălare de bani, ceea ce denotă un abuz de serviciu sau infracțiunea de corupere pasivă. Din conținutul documentelor și declarațiilor obținute de Comisia de anchetă „Laundromat”, în acțiunile ex-președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandr Stoianoglo, ar rezulta bănuiala rezonabilă a minimum două componente de infracțiune prevăzute de Codul Penal: corupere pasivă și abuzul de serviciu”, a punctat Carp.
Acesta a înregistrat denunțul la CSP, iar membrii acestui organ urmează să decidă când va fi pus pe ordinea de zi pentru dezbateri.
De menționat că o sesizare asemănătoare a fost depusă anterior la CSP de către ex-deputatul, președintele Comisiei de anchetă „Laundromat”, Inga Grigoriu. Totuși, sesizarea a fost respinsă de către președintele CSP, Angela Motuzoc, motiv pentru care Grigoriu a acuzat-o de depășirea atribuțiilor de serviciu și a depus o plângere la Centrul Național Anticorupție.
Procurorul general Alexandr Stoianoglo nu a comentat aceste acuzații.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei