Procurorul general, Ion Munteanu, dezlănțuit la adresa judecătorilor din cauza tergiversării dosarelor în care sunt vizați acoliții lui Șor și au tangență directă cu vicierea procesului electoral: „De ce? Întrebați, vă rog, magistrații”
Oricâte eforturi ar depune procurorii sau polițiștii, „finalitatea în toate cauzele penale este în mâinile judecătorilor”, iar despre faptul că acoliții condamnatului fugar Ilan Șor nu au fost pedepsiți nici până acum pentru învinuirile formulate de acuzatorii de stat și care au tangență directă cu vicierea procesului electoral trebuie întrebați magistrații.
Sfatul a fost adresat jurnaliștilor de către procurorul general, Ion Munteanu, care a acuzat judecătorii că ar tergiversa examinarea dosarelor și ar lovi în eficiența organelor de drept.
Într-o conferință de presă organizată luni, șeful Procuraturii Generale a trecut în revistă principalele dosare care vizează finanțarea ilegală a partidelor și a campaniilor electorale, toate fiind „împotmolite” astăzi în instanțele de judecată.
De exemplu, în dosarul care o vizează pe deputata Marina Tauber și Partidul Șor, procurorii au înaintat patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.
„Urmărirea penală a durat pe parcursul lunilor ianuarie 2022 – iunie 2023. Au fost expediate în instanța de judecată 67 de volume însoțite de un rechizitoriu pe 350 de pagini. Până în prezent au avut loc 63 de ședințe. Cunoașteți instanța, cunoașteți judecătorii, vă rog să adresați întrebări de genul până când vor dura procedurile”, a punctat procurorul general.
Cât privește dosarul penal în privința bașcanului UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, au fost înaintate două capete de acuzare pentru acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și a partidului politic din partea unui grup criminal organizat în formă prelungită.
Durata urmăririi penale în acest caz a fost cuprinsă între ianuarie 2022 – aprilie 2024, cauza fiind expediată în judecată în 68 de volume și cu rechizitoriul pe 330 de pagini.
„Până în prezent au fost 23 de ședințe de judecată. Examinarea judecătorească este tergiversată și aceasta nu este o consecință a activității acuzatorului de stat”, a accentuat procurorul general, Ion Munteanu.
Aceeași sursă a amintit cauza penală în privința deputatului Alexandr Nesterovschi, învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup organizat și pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege, săvârșită în proporții mari, dar și cea a colegei sale, Irinei Lozovan, acuzată de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat și complicitate la infracțiune.
Durata ambelor cauze penale s-a încadrat în perioada iunie – decembrie 2023.
„Până în prezent au fost 12 ședințe de judecată. Mai multe informații vă rog să solicitați de la judecători”, a fost sfatul șefului Procuraturii Generale adresat jurnaliștilor.
În aceeași conferință, procurorul general, Ion Munteanu, s-a referit și la dosarul celor șapte inculpați pentru organizarea destabilizărilor în masă, care, deși au fost condamnați la pedeapsa cu închisoarea, instanța a dispus punerea în aplicare a sentinței după rămânerea ei definitivă, adică după soluționarea cererilor de apel.
„De ce? Întrebați, vă rog, magistrații”, a repetat ironic șeful Procuraturii Generale.
CITIȚI și Lista cu „rețeaua” lui Șor, folosită pentru a frauda alegerile, examinată de procurori: „Încercăm să contrapunem acea listă cu informațiile obținute în cadrul urmăririi penale”
Ion Munteanu a specificat faptul că în prezent sunt și alte dosare la etapa de urmărire penală în procuraturile specializate și cele teritoriale ce vizează zeci de episoade de corupere electorală.
„Recunosc că, indiferent de efortul depus pe parcursul urmăririi penale, eficiența organelor de drept poate fi apreciată doar odată cu adoptarea soluției judecătorești definitive. Activitatea organelor de drept realizează o etapă importantă în aplicarea legii penale, însă nu și cea finală. Este important să înțelegeți că finalitatea în toate aceste cauze penale este în mâinile judecătorilor. Cunoașteți foarte bine cine sunt judecătorii care examinează aceste cauze penale”, a ținut să puncteze Ion Munteanu, îndemnând jurnaliștii să adreseze întrebări magistraților la fel ca cele prin intermediul cărora acuză procurorii de „lipsă de reacție și transparență”.
CITIȚI și VIDEO // Procurorul general al R. Moldova anunță că schema de cumpărare a voturilor la alegerile din R. Moldova a fost elaborată de serviciile secrete rusești și reprezintă un element al războiului hibrid dus de Moscova împotriva Chișinăului
Amintim că procurorul general, Ion Munteanu, a anunțat ieri că schema de cumpărare a voturilor la alegerile prezidențiale și referendumul pentru integrare europeană, care au avut loc pe 20 octombrie curent în R. Moldova, a fost elaborată către serviciile speciale rusești și reprezintă un element al războiului hibrid purtat de Federația Rusă împotriva R. Moldova, cu implicarea unei bănci de la Moscova.
Șeful Procuraturii Generale a lansat, totodată, un avertisment la adresa juriștilor din R. Moldova, arătând că rețeaua fugarului condamnat Ilan Șor și caracatița crimei organizate „nu ajungea la asemenea dimensiuni fără consultarea și suportul experților juriști, care anterior au activat în calitate de polițiști, judecători, procurori sau avocați”.
Vedeți mai jos o sinteză a cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, cu privire la finanțarea ilegală a partidelor politice, a campaniilor electorale și coruperea alegătorilor din partea grupului criminal Șor:
Patru morţi și peste 200 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Germania: Autoritățile R. Moldova încearcă sa afle dacă printre victime sunt și cetățeni moldoveni
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
Maia Sandu le cere ambasadorilor să contribuie la atragerea investițiilor strategice în sectoare de producere, agricultură, energie verde și tehnologiile informaționale: ,,Aderarea la UE, prioritatea primordială a politicii externe"