Procurorul general îi solicită Curții Constituționale să-i spună dacă poate numi sau nu în funcție procurorul-șef din Găgăuzia


Legislația R. Moldova stabilește faptul că puterile legislative și executive nu participă la numirea procurorilor în funcție, această atribuție fiind realizată exclusiv de către procurorul general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.
Totuși, cadrul normativ care reglementează procedura de selecție a candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia prevede că acesta este selectat de Adunarea Populară a Găgăuziei.
Prin urmare, procurorul general al R. Moldova, Ion Munteanu, a solicitat Curții Constituționale exercitarea controlului constituționalității prevederilor legale care reglementează selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia.
„Procurorul general consideră că abilitarea Adunării populare a unității teritoriale autonome Găgăuzia, care este o autoritate reprezentativă a cărei activitate trebuie să fie abordată şi în strânsă legătură cu rolul său politic, cu atribuția de a selecta candidatul la funcția de procuror-șef a autonomiei este în disonanță cu prevederile imperative prevăzute la art.7 și art. 6 raportat la articolul 124 din Constituție”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.
Instituția subliniază că numirea managementului la nivel teritorial are un impact direct asupra eficienței activității procuraturii, care este obligată se se asigure că serviciile judiciare sunt accesibile și funcționale în toate regiunile, iar cetățenii beneficiază de un sistem de justiție corect.











































































