Procurorul general Alexandr Stoianoglo NU mai vrea să facă parte din componența Consiliului Suprem de Securitate: Sesizarea adresată Curții Constituționale
Procurorul general Alexandr Stoianoglo a expediat, astăzi, o sesizare la Curtea Constituțională, solicitându-i să efectueze controlul constituționalității prevederilor legale care îl obligă pe șeful Procuraturii Generale să fie membru al Consiliului Suprem de Securitate (CSS).
„Decizia de a sesiza Înalta Curte în acest sens survine ca urmare a ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021, în cadrul căreia președintele CSS (șefa statului Maia Sandu - n.r.) a obiectat procurorului general lipsa urmăririlor penale a mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitând, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte. Procuratura consideră o atare abordare ca fiind inadmisibilă și contrară legii, prin care se aduce atingere separației și echilibrului puterilor în stat și, prin urmare, nu poate fi tolerată pe viitor”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.
CITIȚI și VIDEO // Procuratura Generală, SFIDARE la adresa președintei Maia Sandu: A trimis un singur reprezentant la ședința Consiliului Suprem de Securitate. „Procurorii au REFUZAT să sechestreze calculatoarele grupării Platon”
Aceeași sursă precizează că, inițial, legislația din anul 1995 nu prevedea ca procurorului general să fie membru din oficiu al CSS. Această obligativitate a apărut după modificările operate în anul 2016, la propunerea unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat, fapt ce ar fi „afectat principiul separației puterilor în stat și, în consecință, independența Procuraturii”.
Actuala conducere a PG consideră că legea care îl obligă să meargă la ședințele CSS contravine Legii Supreme.
CITIȚI și VIDEO // Alexandru Stoianoglo o compară pe Maia Sandu cu Vlad Plahotniuc: „Încearcă să-și subordoneze toate instituțiile statului”. Șeful statului i-ar fi prezentat „o listă” cu persoanele care ar trebui să stea la închisoare
Amintim că, recent, Alexandr Stoianoglo a declarat public că șefa statului i-ar fi cerut să intenteze dosare pe numele deputaților din opoziție, care au condus ani la rând R. Moldova, inclusiv Vladimir Voronin, Igor Dodon sau Zinaida Greceanîi.
CITIȚI și Maia Sandu DEMONTEAZĂ acuzațiile lui Stoianoglo: „Procurorul general face front comun cu PENALII, devenind instrument și complice în același timp. Nici Stoianoglo, nici corupții pe care încearcă să îi protejeze nu vor opri reforma”
Maia Sandu a negat acuzațiile și a spus că Alexandr Stoianoglo nici nu a fost la ședința CSS din 10 august curent.
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare