„Procurorii TOXICI” continuă să lucreze în sistemul procuraturii. Procurorul general interimar, despre INFLUENȚA pe care o mai au Plahotniuc și Platon asupra unor colegi de-ai săi
Cel puțin 20 la sută din actualul corp de procurori nu ar trebui să se regăsească în sistem, consideră procurorul general interimar, Ion Munteanu. În opinia sa, aceștia ar fi toxici, iar „vetting”-ul nu a reușit să epureze sistemul.
Potrivit lui Munteanu, Procuratura ar reuși să se curețe de elementele toxice, dacă ar fi eficiente colegiile de disciplină și etică, dar și Inspecția procurorilor.
„Nu am încredere în toți colegii, iar problema din punctul meu de vedere este că acest vetting nu va reuși să curețe în totalitate sistemul, din păcate. Realitățile pe care le avem arată contrariul - cei mai toxici intenționează să rămână în sistem până la ultima picătură. La general vorbind, cred că 20% din corpul de procurori demult nu-și mai au locul în sistemul procuraturii. Din punctul meu de vedre, mult mai important ar fi să funcționeze Colegiul de etică și disciplină, în condițiile în care pe rol avem 1 500 de proceduri în privința procurorilor care vizează inclusiv demiterea din funcție. Nu avem funcțională nici Inspecția procurorilor”, a declarat luni-seară Munteanu, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV.
Totodată, Munteanu crede că Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, vizați în mai multe cauze penale, ar mai avea oameni în sistemul procuraturii, doar că acești nu ar mai putea influența mersul unor anumite cauze penale.
„Dacă ar avea o anumită influență, asta nu e la un nivel încât să influențeze mersul unor cauze penale sau mersul anumitor investigații. Cred că influența lor s-ar reduce la obținerea de informații. Bănuiala mea rezonabilă e că până astăzi există persoane în Procuratură, care furnizează cu multă plăcere informații sensibile la tot felul de persoane vizate în dosare. Acest lucru dăunează, în primul rând, credibilității sistemului”, a punctat procurorul general interimar.
În cadrul aceleiași emisiuni, Ion Munteanu a recunoscut că, deocamdată, nu a decis dacă va candida pentru mandatul de procuror general.
„Eu nu am decis cu certitudine dacă o să candidez sau nu la acest nou concurs. Urmează să îmi rearanjez gândurile până la termenul-limită. Decizia mea depinde, inclusiv, dacă mai sunt și alți candidați la acest concurs. În cazul în care o să constat că sunt candidați, care pe bune pot să își asume această funcție și ar putea gestiona situația, posibil o să optez în continuare pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Sper că o să văd mai mulți candidați la acest concurs”, a conchis Ion Munteanu.
Oamenii lui Dodon și Voronin, puși la RESPECT după ce s-au OPUS ca militarii să aibă condiții mai bune: „Armata nu-i pușcărie, pentru ca să-i ții pe soldați ca pe niște vite. O să le dați la ruși adresele celor pe care îi vreți spânzurați...”
Federația Rusă, PERICOL la adresa suveranității R. Moldova, fixat în Strategia națională de apărare pentru anii 2024-2034: Extinderea acțiunilor militare în Odesa ar putea crea premise imediate pentru acțiuni agresive la adresa R. Moldova
Parlamentul a declarat anul 2025 „Anul Mihai Eminescu”