Procurorii s-au apucat de SCHEMA de la pașapoarte privind lovitura de jumătate de MILIARD de lei ce urma a fi aplicată cetățenilor R. Moldova: ASP ar fi favorizat un agent economic concret
Procuratura Generală anunță că a dat curs astăzi sesizării depuse de către prim-ministrul Natalia Gavrilița cu privire la acțiunile pretins ilegale ale factorilor de decizie ai Î.S. CRIS Registru și Agenției Servicii Publice, care au lansat, pe ultima sută de metri a fostei guvernări, o licitație de circa jumătate de miliard de lei, bani publici, pentru a cumpăra blanchete destinate pașapoartelor la prețuri ridicate.
Procuratura Generală (PG) susține că a pornit o urmărire penală pentru abuz de serviciu.
„Potrivit investigațiilor preliminare, au fost stabilite bănuieli rezonabile că factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice au încheiat contracte de prestări servicii și acorduri adiționale frauduloase, fără petrecerea procedurii de achiziții publice, în scopul favorizării unui agent economic concret. Prin urmare, sunt investigate circumstanțele în care aceștia sunt suspectați că au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, fapt ce a prejudiciat interesele statului. La momentul actual, în cadrul cauzei penale, sunt efectuate acțiuni de urmărire penală pentru asigurarea investigării complete, obiective și sub toate aspectele a circumstanțelor acestui caz”, cităm din comunicatul PG.
Amintim că licitația de circa jumătate de miliard de lei privind achiziția blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare, organizată în aprilie 2021 de fosta conducere a Agenției Servicii Publice (ASP), în frunte cu Vladislav Zara, a fost anulată după ce Corpul de control al prim-ministrului actual a depistat mai multe nereguli.
„Achiziția dubioasă de aproape 500 de milioane de lei, anunțată în aprilie de fosta conducerea a ASP, a fost oprită. Sunt foarte multe nereguli legate de această achiziție. Aceasta a fost inițiată imediat după ce Curtea Constituțională a decis dizolvarea Parlamentului, cu toate că în planurile de achiziție anuale ale instituției nu era planificată. A fost organizată în grabă, cu multiple încălcări ale legii. Stocurile existente de blanchete erau suficiente pentru cel puțin un an înainte. Decalajul enorm al ofertelor primite arată că ceva nu e în regulă fie cu caietul de sarcini, fie cu unele companii participante la acest proces. Cea mai scumpă ofertă era de 480 de milioane de lei, iar cea mai mică – 168 de milioane de lei”, a declarat anterior premierul Natalia Gavrilița.
Premierul a adăugat că, analizând datele problemei, i s-a creat impresia că, la final de mandat, fosta conducere a ASP a încercat să prejudicieze statul cu sume enorme.
Natalia Gavrilița a mai scos la iveală o altă schemă care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu cel puțin 140 de milioane de euro timp de șapte ani.
„La momentul actual, ASP are un contract cu o companie din Lituania prin care din prețul fiecărui pașaport se achită o plată de royalty de 13,6 euro. Este vorba de o sumă totală de peste 140 de milioane de euro plătită de ASP din 2014 și până acum. Aceste plăți nu se duc actualmente în Lituania, ci merg la o companie din Bulgaria, care are doar doi angajați. Acest lucru se face cu acordul fostei conduceri a ASP. Ultima decizie semnată de fostul director al ASP. În ultima sa zi de muncă, a fost autorizat un transfer de peste un milion de euro către această companie. Actualmente, contractul existent este prelungit automat, fără organizarea unui nou tender. Am suficiente motive să consider că această schemă este una de corupție și de delapidare, făcută în detrimentul cetățenilor și în folosul unui grup restrâns de persoane”, a precizat șefa Guvernului.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania