13:33:16 29.03.2025
Stiri

Procurorii belgieni investighează posibile plăți ilegale ale Huawei pentru influențarea eurodeputaților, printre care trei români.

Actualitate 26.03.2025 10:36 Vizualizări593
Procurorii belgieni investighează posibile plăți ilegale ale Huawei pentru influențarea eurodeputaților, printre care trei români.

Procurorii din Belgia efectuează investigații pentru a determina dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține o scrisoare deschisă scrisă și semnată de opt parlamentari europeni, dintre care trei sunt români, și care, în 2021, proteja interesele gigantului tehnologic chinez, conform documentelor judiciare analizate de POLITICO. Se susține că fiecare cosemnatar al scrisorii ar fi avut o ofertă de 1.500 de euro, după cum afirmă judecătorul de instrucție privind ancheta belgiană.

Cei trei români vizați ar fi Cristian Bușoi, Daniel Buda și Tudor Ciuhodaru, despre care G4Media a relatat că ar fi implicați în scandalul de corupție investigat la Bruxelles. Recent, autoritățile belgiene au efectuat percheziții la 21 de adrese ca parte a unei anchete ce privește „corupția activă din Parlamentul European", care „a favorizat Huawei”. Procurorii investighează „cadouri excesive” sau „plăți pentru influențarea pozițiilor politice” care au avut loc „din 2021 până în prezent”.

În urma unei alte investigații importante pentru Parlamentul European după scandalul Qatargate din 2022, patru persoane au fost acuzate de corupție și organizare criminală și una de spălare de bani, a comunicat recent procuratura belgiană. Potrivit unui mandat de arestare prezentat de POLITICO, o parte esențială a investigației se concentrează pe o scrisoare trimisă de opt deputați europeni în februarie 2021 către trei comisari europeni, în care aceștia argumentează că tensiunile geopolitice nu ar trebui să împiedice dezvoltarea echipamentelor 5G în Europa. Deși scrisoarea nu menționează explicit Huawei, este considerată că promovează interesele companiei chineze.

Deputatul italian Fulvio Martusciello, unul dintre semnatari, a făcut publică scrisoarea pro-Huawei pe X la 15 februarie 2021, dar ulterior a șters-o. Asistenta sa și fostul consilier parlamentar au fost arestați în legătură cu investigația Huawei, avocații lor menționând că contractul asistentei a fost suspendat.

Conform discuțiilor cu trei foști oficiali Huawei, scrisoarea din 2021 publicată de Martusciello a fost destinată să contracareze o altă scrisoare din octombrie 2020, unde peste 40 de parlamentari europeni au cerut Comisiei Europene să impună măsuri mai stricte în privința utilizării echipamentelor chineze în Europa.

Mandatul de arestare pentru asistenta lui Martusciello include detalii de la procurorii belgieni care expun esența cazului, unde atât ea, cât și fostul consilier sunt acuzați că au facilitat plățile pentru scrisoare, denumită scrisoarea „5G” în documentele legale. În descrierea anchetei belgiene, judecătorul de instrucție informează că ofertele pentru scrisoarea 5G au fost de 15.000 de euro pentru autorul ei și 1.500 de euro pentru fiecare cosemnatar.

Martusciello, având actuala sa asistentă arestată în Italia, susține că ea nu a fost implicată în activitățile politice ale acestuia, gestionând doar logistica. În fața unui judecător italian, asistenta a respins acuzațiile preliminare, dar s-a declarat dispusă să coopereze cu autoritățile belgiene.

Fostul consilier parlamentar al lui Martusciello, care a lucrat pentru acesta între 2015 și 2019, a fost arestat la Paris în cadrul investigației Huawei. Avocatul său a afirmat că clientul său intenționează să colaboreze complet cu autoritățile belgiene și neagă orice implicare în acuzațiile care îi sunt aduse.

Anchetatorii susțin că transferurile de fonduri pot fi, de asemenea, „legate de inițiative legislative favorabile Huawei”, spunând că Valerio O., un lobbyist Huawei, ar fi spus unui angajat că „ei fac adesea lucruri riscante și chiar plătesc pentru amendamente”. În aceeași perioadă cu promovarea scrisorii, Martusciello a propus amendamente care favorizau poziția Huawei în Europa.

Printre semnatarii scrisorii din 2021, rămâne neclar dacă vreunul este investigat de autoritățile belgiene. Mai mulți dintre aceștia încearcă acum să se distanțeze de document. Parlamentarul italian Herbert Dorfmann a declarat pentru POLITICO că nu ar fi semnat scrisoarea dacă ar fi colegată cu firma chineză. Daniel Buda, alt semnatar român, a spus că a sprijinit inițiativa numai pe baza preocupărilor legate de infrastructura digitală rurală.

Fostul deputat social-democrat român Tudor Ciuhodaru nu a oferit comentarii, menționează POLITICO. În cadrul unor discuții oficiale, eurodeputați au cerut suspendarea temporară a oricărui membru implicat credibil în activități legate de interesele chineze.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte