Procurorii au instalat microfoane și camere video ascunse în ZECI de locuințe din R. Moldova și au efectuat MII de interceptări telefonice
Interceptările, urmărirea prin sistem GPS, instalarea incognito a microfoanelor și camerelor video în locuințe sau urmăririle vizuale sunt doar câteva dintre măsurile speciale de investigație la care au recurs procurorii din R. Moldova pe parcursul anului trecut.
Potrivit unui raport al Procuraturii Generale, pe parcursul anului 2017 au fost înaintate judecătorilor de instrucţie 4 367 de demersuri de autorizare a măsurilor speciale de investigaţii, 50 dintre care au fost respinse.
Astfel, procurorii au efectuat 3 142 de interceptări şi înregistrări ale comunicărilor şi imaginilor, 803 de colectări de informaţie de la furnizorii de servicii de comunicaţii electronice, 287 de documentări cu ajutorul metodelor şi mijloacelor tehnice, precum şi localizarea sau urmărirea prin sistemul de poziţionare globală (GPS) ori prin alte mijloace tehnice, 12 monitorizări sau controale ale tranzacţiilor financiare, 63 de cercetări la domiciliu cu instalarea aparatelor ce asigură supravegherea şi înregistrarea audio şi video, a celor de fotografiat şi de filmat, dar și 10 supravegheri ale domiciliului prin utilizarea mijloacelor tehnice ce asigură înregistrarea.
Procurorii susțin că au autorizat înfăptuirea măsurilor speciale de investigaţii în 581 de cazuri care vizau identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului sistemelor de comunicaţii electronice ori a punctelor de acces la sistemele informatice, urmărirea vizuală, controlul transmiterii banilor sau a altor valori materiale extorcate, investigaţii sub acoperire, achiziţii de control sau livrări controlate.
Măsurile speciale au fost aplicate în 8,5 la sută din cele 57 313 cauze penale aflate în gestiunea Procuraturii Generale.
Același raport arată că aceste măsuri ar fi necesare pentru că starea criminogenă în Republica Moldova este „destul de alarmantă”, iar cu ajutorul lor procurorii au reușit „să anihileze mai multe grupări criminale, specializate în traficul de droguri, evaziuni fiscale şi spălare de bani”.
„Astfel de măsuri au loc doar la investigarea crimelor grave, deosebit de grave şi excepţional de grave, iar organele de drept sunt obligate să aplice acest procedeu legal pentru a descoperi infracţiunea şi a-şi apăra cetăţenii. Atâta timp cât această măsură se derulează într-un câmp legal şi dă rezultate - ea va fi utilizată”, a declarat anterior procurorul general Eduard Harunjen.
CRIZĂ // Premierul Dorin Recean le cere companiilor să-și adapteze producerea pentru a reduce consumul de energie electrică în orele de vârf, când prețurile sunt duble: „Guvernul va veni săptămâna viitoare cu un program de compensații”
Limba „moldovenească”, o invenție a Uniunii Sovietice de pe vremea lui Stalin, înlocuită cu limba ROMÂNĂ în Ucraina
Oamenii lui Dodon și Voronin, puși la RESPECT după ce s-au OPUS ca militarii să aibă condiții mai bune: „Armata nu-i pușcărie, pentru ca să-i ții pe soldați ca pe niște vite. O să le dați la ruși adresele celor pe care îi vreți spânzurați...”