Procurorii au finalizat urmărirea PENALĂ într-un nou episod din „FURTUL MILIARDULUI”, însă persoanele acuzate au FUGIT din R. Moldova. Banii, în jur de 32 de MILIOANE de lei, au fost folosiți pentru procurarea unui AVION
Trei persoane, care de mai mult timp au fugit din R. Moldova, sunt acuzate de escrocherie și spălare de bani, în interesul unei organizații criminale.
Procuratura Anticorupție anunță că a expediat pe 1 aprilie curent în instanța de judecată un nou episod din cadrul dosarului penal legat de frauda bancară.
Potrivit procurorilor, cele trei persoane au simulat, împreună cu niște complici, încheierea unui contract de investiții în reconstrucția și restaurarea unui bun imobil cu Banca de Economii a Moldovei (BEM) și au sustras, prin această metodă, circa 32 de milioane de lei din banii aflați la dispoziția băncii.
Condițiile contractuale dezavantajau economic BEM, iar compania ce urma să realizeze reconstrucția și restaurarea bunului imobil, care urma să fie noul sediu al băncii, nici nu dispunea de autorizațiile necesare și nici de capacități pentru a realiza contractul.
Oamenii legii au constatat că sustragerea banilor a fost realizată în ultima săptămână a lunii noiembrie 2014, iar ultima tranșă a fost sustrasă chiar în ziua în care a fost instituită administrarea specială la BEM.
Ulterior, banii au fost spălați pe parcursul anului 2015 și integrați în circuitul legal al R. Moldova și al altor țări. Astfel, banii spălați au fost utilizați în scopuri personale de către membrii organizației criminale, inclusiv o parte au fost amestecați cu alte surse sustrase din BEM și utilizați pentru procurarea unui avion.
BEM a reușit să recupereze doar circa 6 milioane de lei din suma sustrasă. Totodată, la faza de urmărire penală, cu suportul Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, întreg prejudiciul a fost asigurat prin aplicarea sechestrelor pe bunurile persoanelor puse sub învinuire, în mărime de circa 15 milioane de lei.
Procuratura Anticorupție precizează că, la această etapă, trei dintre participanții la aceste fapte se eschivează de la urmărirea penală, în privința lor fiind dispuse investigații în vederea căutării lor. De asemenea, la demersul procurorilor anticorupție, în privința acestora au fost emise mandate de arestare în contumacie.
Dosar cu „barbă” de 25 de ani, rezolvat de Procuratura din Găgăuzia: 14 episoade de tâlhărie și două episoade de omor. Care este soarta cauzei penale „Găgăuzia Land”
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale