07:05:06 22.11.2024
Stiri

Procurorii au EXPLICAT de ce Iliescu conducea țara la Revoluție

Știri 23.05.2018 17:40 Vizualizări1874 Autor: Ziarul National


Procurorii au EXPLICAT de ce Iliescu conducea țara la Revoluție sursa: google.ro

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a exercitat de facto puterea executivă și legislativă centrală în România în perioada 22 - 27 decembrie 1989, când a ocupat funcția de președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale. El este acuzat că în această perioadă a luat mai multe decizii diversioniste.

Procurorii militari au extins marți ancheta în cazul lui Ion Iliescu pentru infracțiunea de crime contra umanității pentru intervalul 22 - 27 decembrie 1989, fapte făcute în calitate de președinte al CFSN.

Consiliul s-a comportat ca un Guvern, până la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când președintele Consiliului a primit rolul unui șef de stat, iar atribuțiile legislative ale Consiliului au fost separate de cele executive.

Ion Iliescu s-a prezentat, marți dimineață, la sediul Parchetului General, pentru a i se comunica oficial că a fost extinsă ancheta în Dosarul Revoluției.

Acuzațiile procurorilor

Potrivit procurorilor, Ion Iliescu, în calitate de inițiator și coordonator al comandamentului unic de conducere (organism politico-militar) iar, mai apoi, în calitate de președinte al CFSN (care și-a subordonat Consiliul Militar Superior), ar fi acceptat și oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist.

Autoritatea lui Iliescu, pentru toată perioada de după 22 decembrie 1989 orele 16:00, ar rezulta din multitudinea deciziilor acestuia, dintre care unele cu caracter strict militar.

„Printre aceste decizii se numără reactivarea general (r) Militaru Nicolae și numirea acestuia în funcția de ministru al apărării, schimbarea din funcție a general lt. Stănculescu Victor Atanasie, eliberarea din funcție a generalului Gușe Ștefan și numirea sa pe una inferioară, constituirea Tribunalului Militar Excepțional ce i-a judecat pe soții Nicolae și Elena Ceaușescu și aducerea din rezervă, respectiv numirea în funcții de comandă a mai multor generali”, arată procurorii militari.

Care sunt deciziile diversioniste

„Deciziile diversioniste” ar fi avut caracter general, fiind vizate toate centrele urbane importante ale României.

Acestea s-au materializat prin:

- deplasarea unor efective militare (eterogene, inclusiv din punctul de vedere al comenzii militare), complet echipate de luptă, inclusiv cu armament greu, în mod voit fără o eficientă coordonare, în interiorul marilor aglomerări urbane ale țării;
- darea de ordine privind deplasarea unor unități militare pe timp de noapte, fără asigurarea comunicării necesare cu celelalte unități militare dispuse deja în teren;
- solicitarea repetată prin intermediul TVR ca populația civilă, parțial înarmată, să participe activ la apărarea unor obiective urbane importante.

Aceste acțiuni s-au desfășurat pe fondul psihozei teroriste generalizate induse prin răspândirea în mod repetat a unor informații false privind acțiuni ostile, intense și diversificate, aparținând „dușmanului terorist”.

Informațiile ar fi fost diseminate prin intermediul comunicațiilor militare și civile.

Iliescu nu a dat declarații

Fostul președinte a ajuns la Parchet la ora 09:10, însă a refuzat să răspundă întrebărilor adresate de jurnaliști. Același a fost cazul și la ieșirea din sediu, după mai puțin de o oră.

Iliescu era suspect deja de infracțiuni contra umanității în perioada 27 - 31 decembrie 1989, marți fiindu-i comunicat că perioada de cercetare s-a extins, respectiv 22 - 27 decembrie 1989.

Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu, a declarat că fostul președinte al României se consideră nevinovat în dosar și că acesta a fost de bună credință. El a fost așteptat la ieșire de un contestatar, care i-a strigat: „Criminalule!”.

„După cum ați observat în dosarul cu Mineriada, scenariul e același. A fost anunțat de către procurorul general faptul că acel dosar va ajunge în instanță, au fost stabilite niște termene. Același lucru se întâmplă și astăzi în Dosarul Revoluției. Dosarul va ajunge în instanță, asta v-o spun eu din perspectiva mea și din experiența pe care o am”, a spus avocatul.

Întrebat dacă fostul președinte se aștepta să fie pus sub acuzare în acest dosar, apărătorul lui Iliescu a răspuns: „Nimeni nu se așteaptă să fie pus sub acuzare. Nici dumneavoastră nu cred că ați avea astfel de așteptări, indiferent în ce situație v-ați afla din perspectiva penală. La momentul ăla credeți că cineva se gândea că peste 30 de ani o să răspundă pentru o chestiune care la ora aia i s-a părut onestă și absolut corectă?", a mai spus Adrian Georgescu.

Anunțul magistraților

Amintim că în 17 aprilie magistrații militari au dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracțiuni contra umanității față de fostul președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), fiind vizate fapte comise în intervalul 27 - 31 decembrie 1989, pentru care nu este necesară îndeplinirea unei condiții prealabile de autorizare.

Pe 13 aprilie, președintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Român și Gelu Voican Voiculescu.

Iată și reacția lui Ion Iliescu: Stau cu capul sus la judecata istoriei.

Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar anunța că, în urma administrării de probe în Dosarul Revoluției, concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere.

Procurorul militar Marian Lazăr declara atunci că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauza a numeroaselor decese, vătămări corporale și distrugeri.

În plus, procurorii au identificat, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panică (emis la dată de 21 decembrie 1989, în timpul discursului lui Nicolae Ceaușescu), ce a contribuit, alături de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piața Palatului și la declanșarea protestelor în București.

Totodată, procurorii susțineau că au existat diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale UM 01417 Târgoviște, locația unde s-a aflat cuplul Ceaușescu, dar și ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului prezidențial.

Sursa: ziare.com

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md