22:56:07 22.11.2024
Stiri

PROCUROR să fii, NOROC să ai: Cum lua ANRE decizii în favoarea afacerilor de familie ale fostului procuror-șef de la PA, Viorel Morari. Avere impresionantă, documentată de SIS

Social 12.02.2020 11:45 Vizualizări4743 Autor: Ziarul National
PROCUROR să fii, NOROC să ai: Cum lua ANRE decizii în favoarea afacerilor de familie ale fostului procuror-șef de la PA, Viorel Morari. Avere impresionantă, documentată de SIS TVR
Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție


Familia șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, ar fi adunat, în ultimii ani, averi de cel puțin 20 de milioane de lei, constând din case, mașini, terenuri, afaceri favorizate de instituții publice și venituri de milioane de lei.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, un nou dosar inițiat pe numele lui Viorel Morari, aflat acum în arest, de această dată șeful suspendat al PA fiind bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu.

Șeful Procuraturii Generale spune că Viorel Morari, care și-a început cariera de procuror în anul 2002, nu are niciun bun scris pe numele său, nici măcar automobilele cu care se deplasa, în schimb părinții și fratele acestuia s-au îmbogățit suspect de rapid în ultimii ani.

CITIȚI și VIDEO // Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, cercetat PENAL în mai multe dosare: Procurorul general spune cum îl proteja Viorel Morari pe Plahotniuc și cum a adunat averi de cel puțin 20 de milioane de lei

Procurorii au solicitat instituțiilor responsabile să pună sechestru pe averea familiei Morari, documentată inclusiv de către angajații Serviciului de Informații și Securitate.

Vedeți mai jos declarațiile procurorului general Alexandr Stoianoglo legate de dosarul privind îmbogățirea ilicită și spălarea de bani în proporții deosebit de mari, deschis pe numele lui Viorel Morari:

Temei pentru inițierea acestui dosar au servit materialele jurnalistice, verificate și confirmate în cadrul procesului penal de către instituțiile de stat abilitate, care relatau despre caracterul disproporționat al veniturilor declarate de ex-procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție în raport cu situația materială reală a membrilor familiei și rudelor acestuia.

De notat că procurorul Viorel Morari și-a început cariera de procuror în anul 2002. Din anul 2007 a deținut funcții de conducere în Procuratură, iar începând cu 2016 până de curând - funcția de șef al Procuraturii Anticorupție.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, declanșate în decembrie 2019, au fost documentate și confirmate activitățile infracţionale, comise în intervalul anilor 2013-2019 de două și mai multe persoane, cu componenţă şi zonă de acţiune multinaţională, în sfera criminalităţii economico-financiare – spălarea banilor, îmbogățirea ilicită, precum și alte infracțiuni predicat conexe.

Acțiunile de spălare de bani se prezumă a fi comise prin intermediul membrilor familiei sale, dar și ale altor persoane apropiate, înrudite, interpuse, inclusiv persoane juridice.

Aria de acţiune este una transnaţională și se extinde atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și ale altor state europene, cum ar fi: Polonia, Germania, Marea Britanie, Canada, Ucraina, fiind implicate persoane fizice și juridice rezidente ale statelor menționate, fapt ce determină complexitatea anchetei și necesitatea formulării mai multor comisii rogatorii.

Astfel, s-a stabilit o supoziție rezonabilă că persoanele care au fondat și au administrat SRL „Irarom-Grup”, Irarom citit invers este Morari – numele de familie al persoanei vizate, în perioada anilor 2013-2019, au investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat.

Potrivit materialelor, mama și fratele procurorului au fondat și, respectiv, administrat această firmă, înregistrată la Camera Înregistrării de Stat a Republicii Moldova în anul 2013.

Deși, pe parcursul anilor 2013 – 2014, mama procurorului a obținut venituri oficiale de circa 2 500 de lei, în anul 2014 ea a efectuat nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei, „pentru majorarea capitalului statutar” în sumă totală de 3,8 milioane de lei.

În anul 2014, întreprinderea „Irarom-Grup” a construit și dat în exploatare, în satul de baștină al procurorului, o stație de alimentare cu produse petroliere și gaz lichefiat, valoarea obiectului constituind 3,5 milioane de lei.

Începând cu anul 2015, firma dezvoltă activitatea cu privire la producerea, transportul, distribuția și comercializarea energiei electrice, iar în perioada 2016 - 2018 realizează instalarea, în nordul republicii, a trei instalații de producere a energiei din surse regenerabile eoliene, valoarea totală a investițiilor fiind de peste 14,2 milioane de lei.

Potrivit declarațiilor fiscale pentru anii 2016 - 2017, firma declară un profit de peste 6,5 milioane de lei.

De asemenea, la cererea directorului firmei și după intervenția lui Viorel Morari, Consiliul de Administrație al ANRE, a aprobat și menținut un tarif de 1,13 lei/kW, majorând capacitatea instalației de la 1300 kW la 3900 kW.

Pentru comparație, pentru alte 10 companii similare, ANRE a aprobat tarife cuprinse între 0,68 – 1,01 lei/kW pentru energie electrică din sursă regenerabilă eoliană cu o capacitate de la 1300 de kW și mai mult.

Concomitent, au fost investigate și investițiile în bunuri imobile ale familiei, părinților și fratelui procurorului.

Potrivit datelor oficiale, în perioada anilor 2013-2018, mama procurorului a obținut venituri oficiale de circa 113 mii lei, tatăl - venituri oficiale în mărime de 46 mii lei, iar fratele acestuia - venituri oficiale în mărime de 786 mii lei.

Totuși, în intervalul anilor 2012 - 2019, părinții acestuia, neavând alte surse de venit decât cele indicate oficial, aflându-se în permanență pe teritoriul republicii, au achiziționat 4 imobile în municipiul Chișinău, estimate la peste 179 mii de euro.

În perioada 2013-2019 mama procurorului a intrat în posesia a 25 de terenuri cu destinație agricolă, pentru construcții și grădină cu o suprafață totală de 18 hectare, 2 case de locuit și construcții accesorii cu suprafața totală de 192 m.p. – toate estimate la circa 28 mii de euro.

În perioada 2015-2018 fratele acestuia a procurat /primit donație 87 de terenuri agricole și pentru construcție cu suprafața totală de 45 ha, 1 casă de 93 m.p. și 1 construcție accesorie cu suprafața de 10 m.p., valoarea de piață a acestora, la momentul achiziționării, fiind de circa 50 mii de euro.

Totodată, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, împreună cu persoana cu care se află în căsătorie civilă - la fel procuror, nu dețin cu drept de proprietate niciun bun imobil sau mobil, inclusiv niciunul dintre automobilele pe care le-a folosit începând cu anul 2014.

Anterior, Autoritatea Națională de Integritate a efectuat un control al veniturilor și proprietăților lui Viorel Morari, însă nu a constatat careva nereguli, deși toate informațiile prezentate de către SIS și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor indicau contrariul. În aceste condiții, informațiile acestor două structuri au fost examinate prioritar, confirmându-se bănuiala cu privire la infracțiunile de „îmbogățire ilicită” și „spălare de bani”.

Precizăm că acțiunile membrilor familiei fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție și a persoanei juridice SRL „Irarom-Grup” sunt cercetate în cadrul unei alte cauze penale, sub aspectul infracțiunii de „spălare de bani”.

În context, în vederea recuperării bunurilor infracționale, actualmente, la solicitarea Procuraturii Generale, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, realizează, în conformitate cu Codul de procedură penală, investigații financiare paralele, iar Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor cercetează schema complexă de spălare de bani.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md