Procuratura Anticorupție se laudă cu progrese „istorice” în dosarele de rezonanță, inclusiv frauda bancară și „laundromat”, deși NIMENI nu stă la închisoare, iar banii nu au fost recuperați. „Echipa PA este profesionistă”
Procuratura Anticorupție (PA) susține că în ultimul an au fost trimise în judecată mai multe dosare de rezonanță, inclusiv în privința figuranților din frauda bancară și spălătoriei rusești de 22 de miliarde de dolari. Șefa PA, Veronica Dragalin, a enumerat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, dosarele trimise în judecată în privința unor subiecți de rang înalt, cum ar fi fostul președinte Igor Dodon, ex-premierul Iurie Leancă, procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo și ex-directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, până acum nefiind emise sentințe de condamnare în privința acestora.
„Astăzi voi vorbi despre progresele PA din ultimul an. Au fost pregrese istorice pe dosare de rezonanță – frauda bancară și „laundromat”. Au fost dosare de rezonanță în privința unor subiecți de rang înalt – fostul președinte al R. Moldova, un ex-premier, ex-ministru, procuror general suspendat, ex-director SIS etc., au fost dosare trimise în judecată în privința unor judecători, procurori, avocați, ofițeri de urmărire penală, care au luat mită pentru a influența dosarele avute în gestiune”, a declarat astăzi Veronica Dragalin la sediul PA.
Procurorul-șef anticorupție a trecut la capitolul reușite condamnarea definitivă a lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare, deși acesta este în continuare la libertate.
„În aprilie 2023, a avut loc o condamnare definitivă în privința lui Ilan Șor. Cazul a fost trimis în judecată în 2016, iar hotărârea Curții de Apel Chișinău stabilește că Ilan Șor e vinovat de această infracțiune, care presupune un prejudiciu de 5 miliarde de lei. Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare, iar acum urmează să fie confiscată suma de 5 miliarde de lei. Șor este fugar din 2019, iar R. Moldova a întreprins toate măsurile ca el să fie extrădat din Israel, pentru ca să-și execute pedeapsa.
Totodată, în ultimul an au fost trimise în judecată mai multe episoade din frauda bancară. Au fost și persoane condamnate. În septembrie 2022, a fost trimis un fost guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și un fost viceguvernator. În toamna trecută a fost reținut Vladimir Andronachi. Dosarul său se află pe masa judecătorilor. Este învinuit de un episod din frauda bancară, în care a prejudiciat statul cu 26 de milioane de lei. Această sumă e acoperită prin sechestru. Dacă dânsul va fi condamnat, această sumă va fi sechestrată”, a precizat Dragalin.
Aceeași sursă a adăugat că, acum câteva săptămâni, a fost trimis în judecată un episod care-l vizează pe Vladimir Plahotniuc.
„Este primul dosar trimis în judecată în privința lui Plahotniuc. Acuzațiile în privința sa se referă la crearea unui grup criminal, escrocherie și spălare de bani. Prejudiciul în acest dosar depășește 40 de milioane de dolari. Dar sunt și alte episoade investigate în privința lui. În ultimul an, am reușit să punem sechestru, să înghețăm sume foarte mari de bani – zeci de milioane de euro în țări străine cum ar fi Franța, Spania și altele, ca să asigurăm recuperarea prejudiciului. Aceste bunuri vor fi confiscate, dacă dosarele, până la urmă, vor avea o finalitate - condamnări din partea judecătorilor”, a continuat Veronica Dragalin.
PA ar fi făcut progrese și în investigarea dosarului „laundromat”, doar că „principalul arhitect” al schemei, Veaceslav Platon, este liber, în Marea Britanie.
„În ultimul an, am început să colaborăm cu mai multe state care investighează „landromatul” rusesc, care a avut loc pe teritoriul R. Moldova între 2011 – 2014. Sunt și alte jurisdicții care investighează acest caz în care au fost spălată suma de peste 22 de miliarde de dolari. Noi cooperăm cu alte jurisdicții, le oferim probe, și sperăm că celelalte jurisdicții vor sechestra sute de milioane de euro și dolari. Sperăm că aceste bunuri vor fi întoarse în R. Moldova, ca să acoperim prejudiciul cauzat republicii noastre prin această schemă de spălare de bani. Principalul arhitect al schemei este Veaceslav Platon, care are statut de învinuit în acest dosar. El se află acum în Marea Britanie, iar noi am reușit, în cooperare cu omologii britanici, să-l localizăm și să-i înaintăm învinuirea. Astfel, mergem înainte în dosarele în care e vizat. Acestea vor fi examinate în lipsa sa”, a punctat Dragalin.
Procurorul-șef anticorupție s-a referit și la dosarele lui Dodon și ex-premierului Iurie Leancă. Nici acești foști demnitari nu au fost condamnați, în pofida acuzaților aduse.
„În octombrie 2022, a fost trimis în judecată un dosar în privința fostului președinte la R. Moldova – corupție pasivă și acceptarea finanțării Partidului Socialiștilor din R. Moldova din partea unei organizații criminale. Mai exact, e vorba de acceptarea unor sume de bani cuprinse între 600 de mii și 1 000 000 de dolari de la Plahotniuc și Iaralov Serghei. În martie 2023, un alt dosar în privința lui Dodon a fost trimis în judecată – pentru falsificarea documentelor oficiale de către un medic de familie, în interesul lui Igor Dodon. Inclusiv soția sa a fost trimisă în judecată pe acest capăt de acuzare. PA a acumulat suficiente probe și a trimis în judecată un dosar care vizează mulți alți subiecți de rang înalt. E vorba de concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, în care vizat un fost premier. În acest dosar, prejudiciul cauzat statului R. Moldova, conform probatoriului acumulat, este de 392 de milioane de lei”, a adăugat Dragalin.
Sursa citată s-a referit și la dosarele în care e vizat procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo: „PA a finalizat și trimis în judecată și un dosar de corupere pasivă și fals în declarații în privința procurorului general suspendat. Dosarul a fost trimis în judecată în octombrie 2022. Totodată, doi procurori de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale sunt acuzați că au acționat împreună cu procurorul general suspendat la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzațiile împotriva sa. În privința procurorului general suspendat, au fost trimise în judecată, în noiembrie 2022, alte două dosare. PA a terminat urmărirea penală și în privința unui ex-director al SIS, care a exercitat funcția și de ministru, și de deputat, pentru îmbogățire ilicită. Acest caz trimis în judecată în 2022. A fost pus sechestru pe bunuri de 28 de milioane de lei”.
Nu în ultimul rând, Veronica Dragalin a vorbit despre corupția în justiție și condamnarea unui ofițer de la Centrul Național Anticorupție. Acesta a ajuns după gratii doar pentru că a fost denunțat de cel pe care urma să-l ajute să scape de un dosar penal, în schimbul sumei de 100 000 de euro.
„În ultimul an, am avut condamnări semnificative. În februarie 2023, un fost ofițer CNA a fost condamnat la 3,6 ani de închisoare pentru trafic de influență. În schimbul sumei de 100 000 de euro, a promis că poate influența o cauză penală. Acest lucru nu i-a reușit și a fost denunțat. Asta ne-a oferit ocazia să documentăm acest caz. Au mai fost dosare trimise în judecată în privința unor judecători, procurori și avocați. A fost trimis în judecată un judecător de la Curtea Suprem de Justiție pentru îmbogățire ilicită, un alt judecător a fost trimis în judecată pentru fals în declarația de avere. Am avut trei dosare trimise în judecată în privința unor procurori.
Aceste succese, inclusiv condamnări definitive, dar și finalizarea urmăririi penale cu suficiente probe trimise în judecată demonstrează că echipa PA este profesionistă. Avem capacitatea să finalizăm cauze penale în privința celor mai înalți funcționari din R. Moldova. E vorba de președinte, premier, miniștri, judecători, procurori. Asta e un mesaj foarte clar că nimeni în R. Moldova nu este mai presus de lege. Orice infracțiune de corupție comisă va fi pedepsită. PA va aplica legea în mod egal”, a conchis Veronica Dragalin.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România