Procuratura Anticorupție, răspuns ironic pentru Maia Sandu, care a acuzat un „eșec total” în investigarea cazurilor de corupție politică: „PA nu mai poate investiga corupția electorală, însă Guvernul ar putea lua în calcul experiența PA”
Ultimele modificări legislative intrate în vigoare în martie 2024 stipulează că Procuratura Anticorupție, care duce lipsă acută de personal și de sediu funcțional, nu mai poate investiga corupția electorală.
Procuratura Anticorupție (PA) amintește, ca reacție la acuzațiile președintei Maia Sandu la adresa instituției, care ar fi înregistrat „un eșec total” în investigarea cazurilor de corupție mare și corupție politică, aduse după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate, că, începând cu 1 martie curent, competențele de investigarea infracțiunilor de corupție au fost delimitate.
„Din păcate, la momentul actual, Procuratura Anticorupție duce o lipsă gravă de personal, inclusiv procurori, vacanța funcțiilor fiind de circa 50%, și ofițeri, precum și lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii - lipsa unui sediul funcțional și ai tehnicii speciale de investigație, fapt sesizat și de Comisia Europeană în procesul de screening bilateral precum și alte instituții internaționale, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Amintim că, în rezultatul ultimelor modificări legislative intrate în vigoare în martie 2024, Procuratura Anticorupție nu mai este competentă de a investiga corupția electorală, însă Guvernul ar putea lua în calcul experiența Procuraturii Anticorupție de a investiga astfel de cazuri și de a combate acest flagel antisocial care erodează sistemul securității naționale”, este răspunsul Procuraturii Anticorupție pentru Maia Sandu.
PA și-a exprimat convingerea că „măsurile guvernamentale ulterioare vor genera o întărire a capacităților funcționale ale Procuraturii Anticorupție în volum deplin, conform angajamentelor asumate față de cetățenii Republicii Moldova și partenerii externi”.
Amintim că autoritățile planifică schimbări la Procuratura Anticorupție și înființarea unei Curți Anticorupție, responsabile de cazurile de corupție mare, inclusiv cazurile de corupție politică.
„Am vorbit despre nevoia de a adopta în lectură finală legea cu privire la crearea Curții Anticorupție și crearea acestei instituții în regim de urgență. Parlamentul urmează să mai aibă consultări publice pe marginea acestei legi în această săptămână, astfel încât să avem procese clare, transparente și, mai ales, eficiente pentru a crea o Curte Anticorupție puternică, ce se va ocupa în mod special de cazurile de corupție mare, inclusiv cazurile de corupție politică. Trebuie să recunoaștem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate și recomandarea Consiliului Suprem de Securitate către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție, pentru că am văzut un eșec total din partea acesteia pe lupta împotriva corupției mari și, mai ales, pe lupta împotriva corupției politice”, a declarat Maia Sandu luni, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Potrivit președintei, PA trebuie să fie o instituție eficientă, care să reușească să combată corupția mare, inclusiv corupția politică - „cea mai periculoasă pentru securitatea națională”.
FOTO // Ce s-a ales din automobilul care a explodat într-o benzinărie de pe str. Albișoara din Chișinău: Se alimentase cu gaz și s-a aprins din mers. Șoferul a avut nevoie de îngrijiri medicale
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș