Procuratura Anticorupție: Dosarul în care Plahotniuc este învinuit de participare la frauda bancară, TERGIVERSAT la Curtea de Apel Chișinău
Procuratura Anticorupție acuză o nouă tergiversare în ceea ce privește examinarea de către Curtea de Apel Chișinău a demersului privind finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul care vizează frauda bancară.
Ședința care urma să aibă loc luni, 6 martie, la Curtea de Apel Chișinău a fost amânată până pe 4 aprilie curent, după ce apărarea lui Plahotniuc a ridicat o excepție de neconstituționalitate asupra art. 305/1 alin. (4) din Codul de procedură penală.
„Contrar poziției Procuraturii Anticorupție privind examinarea cauzei cu celeritate, în ședința de judecată fixată pentru 6 martie 2023, referitoare la examinarea recursului împotriva încheierii din 17 noiembrie 2022 a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost autorizată finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir, a fost suspendată examinarea recursului până la 4 aprilie 2023, ora 11:00, din motivul admiterii cererii apărării privind ridicarea excepției de neconstituționalitate asupra art. 305/1 alin. (4) din Codul de procedură penală”, arată Procuratura Anticorupție.
Menționăm că Vlad Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari și spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari în cadrul dosarului care vizează jaful bancar.
Mai exact, lui Plahotniuc i se incriminează faptul că, în perioada anilor 2013 - 2015, a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, peste 39 de milioane de dolari și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA, instituții implicate în frauda bancară. În cadrul acestei cauze penale a fost aplicat sechestru pe bunuri ce aparțin lui Vladimir Plahotniuc în valoare totală de peste un miliard de lei.
Plahotniuc a fugit din R. Moldova în iunie 2019, iar actuala guvernare a modificat legislația pentru a putea judeca fugarii care au prejudiciat republica în lipsa acestora.
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România
Clasificare tarifară eronată a mărfurilor importate: Vameșii au găsit încă 87,366 de milioane de lei în 2024, în urma unor controale suplimentare