Procuratura a stabilit că Plahotniuc și Vaja Jhashi au obținut LEGAL cea de-a doua identitate și a CLASAT procesul penal
Dublele identități ale lui Vlad Plahotniuc și Vaja Jhashi, care au primit pașapoarte moldovenești cu numele Novak Vladislav și, respectiv, Reznic Alexandr, au fost emise legal.
Cel puțin, așa a stabilit Procuratura Generală condusă de Alexandr Stoianoglo, care a clasat cauza penală inițiată pe 29 octombrie 2019 pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale angajaților Agenției Servicii Publice la documentarea dublelor identități ale acestor persoane.
Mai exact, procurorii au constatat „lipsa infracțiunii”.
„În cursul urmăririi penale s-a stabilit că pașapoartele cetățenilor Republicii Moldova, emise pe numele Novak Vladislav și Reznic Alexandr, au fost confecționate de către Agenția Servicii Publice în conformitate cu prevederile Legii privind activitatea specială de investigații și actelor normative de uz interdepartamental, care reglementează confecționarea și utilizarea actelor de codificare la efectuarea activității speciale de investigații. Prin urmare, Procuratura a adoptat soluția de clasarea a procesului penal din lipsa faptului vreunei infracțiuni”, cităm dintr-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.
Aceeași sursă precizează că la baza acestei decizii a stat și faptul că actele respective au fost nimicite de către Serviciul de Informații și Securitate, la solicitarea căruia au fost confecționate, fără ca pașapoartele „codificate” să mai ajungă la titulari.
„Urmărirea penală în acest caz s-a desfășurat în condițiile unei proceduri clasificate, motiv pentru care instituția nu poate dezvălui alte detalii din dosar”, a ținut să precizeze Procuratura.
Amintim că Plahotniuc și Jhashi s-au ales cu pașapoarte în care aveau alte nume în vara anului 2018, iar la perfectarea acestora ar fi contribuit Serviciul de Informații și Securitate, condus atunci de Vasile Botnari. În perioada în care au fost perfectate acte cu altă identitate, director al Agenției Servicii Publice era Serghei Răilean, finul de cununie al actualului lider al democraților, Pavel Filip.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei