Procurarea medicamentelor pentru HIV/SIDA de către Ministerul Sănătății, în repaus
R. Moldova va trebui să asigure, în premieră, începând cu anul 2014, tratamentul antiretroviral (TARV) pentru HIV/SIDA din resursele bugetului de stat. Cele patru milioane de lei alocate vor acoperi cheltuielile doar pentru noii pacienți infectați cu HIV, deoarece resursele Fondului Global (FG), care finanțează exclusiv tratamentul ARV, se epuizează, iar Guvernul a preluat careva costuri pentru procurarea medicamentelor necesare. Deși noul an bate la ușă, statul abia pe 19 decembrie curent va organiza licitația achiziționării medicamentelor pentru tratamentul infecției HIV.
Ministerul Sănătății (MS) este responsabil de asigurarea cu medicamente a bolnavilor nou înregistrați. Potrivit estimărilor MS, inițierea tratamentului este planificată pentru aproximativ 650 de pacienţi noi pe parcursul anului 2014.
Igor Chilicevschi, președintele Ligii persoanelor infectate cu HIV, este indignat de atitudinea MS față de achiziționarea medicamentelor. „La ultima întâlnire cu reprezentații MS, ni s-a comunicat că medicamentele pentru HIV/SIDA nu vor ajunge în țară până la 1 ianuarie 2014. Nu-mi dau seama de unde vor lua cele peste patru milioane de lei. Situația ne cam sperie. Este adevărat că nu ne vor lăsa fără tratament, deoarece acesta va fi asigurat din resursele FG, dar ne deranjează că nu și-au asumat responsabilități și contează pe fondurile străine”, a declarat Chilicevschi.
Pe de altă parte, MS dă asigurări că noii pacienți înregistrați vor beneficia de tratament, dar deocamdată nu se cunoaște data exactă când vor veni medicamentele în țară. „Nu pot spune cu certitudine dacă pe 1 ianuarie vor fi medicamentele în țară, deoarece nu cunoaștem încă agentul economic. Licitația va avea loc abia pe 19 decembrie. Depunem toate eforturile. Totuși, dacă ne ciocnim cu vreo împrejurare neplăcută, MS are soluții, însă nu le pot dezvălui până pe 19 decembrie. Mai așteptăm și vom vedea”, spune șeful Secţiei Programe Naţionale din cadrul MS, Dorin Rotaru.
Potrivit Agenției Medicamentului (AM), este nevoie de un anumit timp pentru procurarea medicamentelor. „Licitația va avea loc pe 19 decembrie, după care urmează un șir de proceduri: evaluarea ofertelor, determinarea câștigătorului la licitație, încheierea contractului. Numai din momentul încheierii contractului cu agentul economic, care va furniza medicamentele în țară, durează 10-15 zile. Sperăm să nu existe contestații”, a menționat vicedirectorul AM, Silvia Cibotari.
În prezent, tratamentul pentru persoanele infectate cu HIV în Republica Moldova este realizat din resurse financiare externe. De la începutul anului trecut, 2 056 de persoane infectate cu HIV primesc tratament ARV, inclusiv 638 de persoane din Transnistria. Un an de tratament pentru un bolnav HIV costă pâna la 10 000 lei.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană