07:57:13 22.12.2024
Stiri

Procesul de înregistrate a bunurilor imobile aflate în proprietate publică trenează: Guvernul a extins termenul până în 2026. Sute de mii de bunuri imobile rămân încă nedelimitate, inclusiv din cauza lipsei unor specialiști bine pregătiți

Actualitate 25.09.2024 11:09 Vizualizări835 Autor: Ziarul National
Procesul de înregistrate a bunurilor imobile aflate în proprietate publică trenează: Guvernul a extins termenul până în 2026. Sute de mii de bunuri imobile rămân încă nedelimitate, inclusiv din cauza lipsei unor specialiști bine pregătiți

Termenul de implementare a Proiectului de înregistrare şi evaluare funciară, demarat în anul 2019 și care urma să se încheie anul trecut, a fost extins astăzi de Guvern până în anul 2026.

Astfel, în următorii doi ani urmează a fi finalizată înregistrarea primară a proprietății private și a lucrărilor de delimitare a bunurilor imobile proprietate publică, precum și corectarea erorilor comise anterior în procesul de transmitere în proprietate a terenurilor.

Delimitarea proprietăţii publice a fost finalizată până acum în doar 57 de unități administrativ-teritoriale, înregistrarea proprietății private - în 98 de localități, iar corectarea erorilor admise anterior a fost făcută în 252 de localități.

Potrivit Guvernului, mai rămân a fi executate lucrări cadastrale pentru înregistrarea primară masivă a proprietății private în circa 300 000 de loturi lângă casă și grădini, lucrări de delimitare a 150 de mii de bunuri imobile proprietate publică, precum și corectarea a circa 50 000 de erori comise în procesul de transmitere în proprietate a terenurilor.

Cauzele care au îngreunat implementarea, până la finele anului 2023, a proiectului de înregistrare și evaluare funciară țin de lipsa specialiștilor în autoritățile publice și a executanților lucrărilor, lipsa documentației de atribuire, pandemia Covid-19, precum și gradul scăzut de pregătire a specialiștilor existenți, explică autoritățile.

Delimitarea și înregistrarea proprietăților va permite autorităților publice locale, dar și celor centrale să gestioneze mai corect terenurile pe care le au în proprietate, cu posibilități sporite de a-și crește veniturile proprii și a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor.

Responsabilă de implementarea proiectului este Instituția Publică „Cadastrul bunurilor Imobile”, ca urmare a reformei instituționale a Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru.

Proiectul de înregistrare şi evaluare funciară este realizat în cadrul Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md