13:04:42 03.04.2025
Stiri

Probioticele pentru piele: mit sau soluție inovatoare pentru sănătate și frumusețe?

Actualitate 02.04.2025 13:57 Vizualizări497
Probioticele pentru piele: mit sau soluție inovatoare pentru sănătate și frumusețe?

Dați la o parte suprafața pielii, și veți descoperi o comunitate activă de bacterii și ciuperci care joacă un rol surprinzător în menținerea sănătății. Cercetările arată din ce în ce mai mult că având „tipul potrivit” de microbi pe piele poate contribui la păstrarea tineretii, supleței și fineții pielii pentru o perioadă mai îndelungată. Aceste „bacterii bune” ne protejează de infecții cauzate de microorganisme patogene și dăunătoare și chiar ajută la vindecarea rănilor și la contracararea unor efecte nocive ale razelor UV.

Un mod popular de a îmbunătăți microbiomul pielii este prin utilizarea probioticelor topice, ceea ce înseamnă aplicarea unor microorganisme vii pe piele pentru a-i îmbunătăți sănătatea. Deși multe produse de îngrijirea pielii susțin că sunt „probiotice”, puține dintre ele conțin efectiv bacterii vii. În plus, fiind clasificate drept „cosmetice” și nu medicamente, producătorii acestor tratamente nu sunt obligați să publice rezultatele testărilor, astfel încât este dificil să se știe cât de eficiente sunt cu adevărat.

Majoritatea produselor de îngrijire „probiotice” conțin de fapt prebiotice – substanțe nutritive care hrănesc și încurajează creșterea bacteriilor benefice, sau postbiotice – proteine sau produse derivate din bacteriile benefice. Desigur, păstrarea și supraviețuirea bacteriilor vii pe parcursul procesului de producție și distribuție este o provocare, iar odată ajunse pe piele, ele trebuie să concureze cu milioane de alți microbi deja existenți acolo.

Principalul motiv pentru a promova un microbiom sănătos al pielii este teoria conform căreia bacteriile și ciupercile de pe suprafața pielii ne protejează de cele care ne-ar putea provoca rău. Știința din spatele modului în care anumite bacterii „rele” pot contribui la afecțiunile pielii nu este încă pe deplin înțeleasă. Ceea ce știm este că persoanele cu eczeme, rozacee, acnee și psoriazis au diferite tipuri sau niveluri de bacterii pe piele.

Unele încercări clinice limitate au arătat rezultate promițătoare în utilizarea bacteriilor vii pentru tratamentul eczemelor. De asemenea, tratamentele recent publicate demonstrează că utilizarea bacteriilor vii poate ajuta la reechilibrarea microbiomului pielii, deși este nevoie de mai multe studii până când aceste tehnici vor putea fi utilizate ca tratamente standardizate. Totodată, în studii precum cel efectuat în 2021, aplicarea unei creme cu bacterii vii a dus la reducerea colonizării cu bacterii patogene și la o ameliorare a simptomelor dermatitei atopice. Alte studii au explorat și utilizarea prebioticelor și postbioticelor, cum ar fi inulina, pentru a îmbunătăți sănătatea generală a pielii.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru confirmarea eficacității acestor tratamente. În ciuda optimismului din domeniu, pentru persoanele fără afecțiuni cutanate, dar care doresc să își îmbunătățească aspectul pielii, există puține dovezi că cremele probiotice disponibile în comerț ar avea beneficii semnificative. Totuși, este important să menținem un ritual de îngrijire a pielii, prin hidratare corespunzătoare și protecție UV, care facilitează dezvoltarea microbilor benefici.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte