PROBE // Fostul director SIS, Vasile Botnari, și adjunctul său, Alexandru Baltaga, ar fi direct IMPLICAȚI în extrădarea abuzivă a celor șapte profesori turci de la „Orizont”
Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, și adjunctul său, Alexandru Baltaga, ar fi direct implicați în îndepărtarea abuzivă de pe teritoriul R. Moldova a celor șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”. Declarația a fost făcută astăzi de premierul Maia Sandu, la aproape un an de când cei șapte profesori turci au fost trimiși cu o cursă charter în Turcia și întemnițați de autoritățile din Turcia.
„Pe 6 septembrie se împlinește un an de la ziua îndepărtării abuzive a celor șapte profesori turci de pe teritoriul R. Moldova. Conform informațiilor pe care le-am obținut, există probe că deciziile abuzive au fost luate de către fostul director al SIS, Vasile Botnari, și de către fostul director adjunct, Alexandru Baltaga”, a declarat premierul.
Sursa citată a precizat că materialele cu privire la implicarea celor doi foști oficiali în îndepărtarea abuzivă a profesorilor turci se află la Procuratura municipiului Chișinău, însă procurorii responsabili de acest caz ar tergiversa investigarea cauzei.
„Materialele cu privire la implicarea acestor două personaje în acest abuz au fost expediate la Procuratura municipiului Chișinău. Doar că există suspiciuni că acolo procurorii nu sunt interesați să investigheze această cauză cu toate seriozitatea. De aceasta vin cu un apel către șeful Procuraturii municipiului Chișinău și către procurorul general interimar să se asigure că acest caz este investigat cu maximă seriozitate și la momentul potrivit societatea să fie informată despre acest abuz, iar cei vinovați să fie sancționați”, a conchis premierul.
Cei șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont” au fost reținuți în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, iar peste câteva ore au fost urcați în avion și trimiși în Turcia, fără ca rudele lor rămase aici să fie informate. Ulterior, aceștia au fost plasați în penitenciare din Turcia și condamnați la ani grei de pușcărie numai pentru că ar fi apropiați unui rival al actualului președinte turc, stabilit în SUA. Cei șapte s-au adresat la CEDO și Curtea Europeană le-a dat câștig de cauză, iar Guvernul a fost obligat să le plătească reclamanților câte 25 000 de euro (în total 175 000 de euro).
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor
Rusia are dreptul să bombardeze pe oricine, fiindcă e măreață
Şeful diplomaţiei franceze: Ucraina poate lansa rachete cu rază lungă de acţiune în Rusia