Privatizare RATATĂ. Statul a pierdut 95 de milioane de lei după ce cumpărătorii s-au răzgândit
Agenții economici care și-au adjudecat la a doua rundă de privatizare trei bunuri ale statului în valoare totală de cel puțin 95 de milioane de lei s-au răzgândit și nu au mai încheiat contractele cu statul.
Aceștia urmau să plătească banii până la 9 noiembrie curent. „Agenții economici s-au aventurat și au adjudecat bunurile, dar sumele au fost mari. Nu au achitat banii în termen și contractele nu au fost semnate. Garanțiile de participare la licitații a câte 200 de mii de lei au fost virate în buget ”, a precizat pentru Ziarul NAȚIONAL șefa Direcţiei privatizare a Agenției Proprietății Publice, Dorina Cebotarean.
Amintim că, la licitaţia cu strigare, a fost adjudecat un obiect nefinalizat - blocul administrativ al Institutului de Microbiologie și Virusologie situat pe bulevardul Dacia din Chișinău. Pentru construcția care a fost conservată în anul 1994, cu un grad de finalizare de 48% și nouă hectare de teren aferent, statul a cerut 38 de milioane de lei.
La concursul comercial a fost acceptată privatizarea a două întreprinderi de stat - sanatoriul „Constructorul”, situat pe str. Zelinski din Chișinău și „Detaşamentul de Pază Paramilitară” de pe strada Colina Pușkin din capitală. Pentru prima întreprindere prețul inițial a fost de 52 de milioane de lei, iar pentru celălalt bun – 5,5 milioane de lei.
În total, în cadrul rundei de privatizare desfășurate în perioada 28 august – 16 octombrie curent au fost cumpărate doar acțiunile statului din SA „PROT- Cantemir” (28,064%). La vânzare au fost scoase 18 946 de acțiuni cu un preț inițial de 1,3 lei pentru o acțiune. Respectiv, statul a încasat circa 25 de mii de lei din ultima rundă de privatizare.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md