PRIVATIZARE // 39 de întreprinderi de stat, scoase la licitație. Care este cea mai scumpă
Agenţia Proprietăţii Publice a anunțat licitații pentru privatizarea mai multor întreprinderi de stat. La vânzare sunt scoase 63 de companii în care statul deține diferite cote-părți.
În perioada 16-20 decembrie curent, la Bursa de Valori vor fi organizate licitații cu strigare pentru privatizarea acțiunilor a 39 de companii. Statul speră să obțină cei mai mulți bani după vânzarea celor 59% dintre acțiuni pe care le deține la fabrica de producere a covoarelor „Floare Carpet” din Chișinău. La licitație sunt scoase peste trei milioane de acțiuni, prețul inițial de vânzare a unei acțiuni fiind de 36 de lei. Astfel, statul ar putea obține peste 130 de milioane de lei după privatizarea fabricii.
Cel puțin 65 de milioane de lei costă acțiunile statului la întreprinderea „Farmaco”, cel mai mare producător de medicamente din R. Moldova. Prețul inițial de vânzare a unei acțiuni este de 106 lei.
De asemenea, se vând în totalitate pachetele de acțiuni pe care le deține statul la întreprinderile „Aeroport Catering” și „Aeroport Handling”. Din vânzarea celor două companii se vor obține cel puțin 50 de milioane de lei. Viitorii cumpărători vor achita minimum 500 și, respectiv, 150 de lei pentru o acțiune la aceste întreprinderi.
Cele mai scumpe sunt acțiunile pe care le deține statul la hotelul „Jolly Alon” din Chișinău. Cele 186 de acțiuni vor fi scoase la licitație cu un preț de pornire de 180 de mii de lei per acțiune. În total, statul speră să câștige cel puțin 33 de milioane de lei.
Sunt vândute și ultimele 2 382 de acțiuni pe care le mai are statul la fabrica de carne și mezeluri „Carmez”. Costul inițial al unei acțiuni este de 10 lei. Astfel, în urma tranzacției ar putea fi obținute 23 820 de lei.
Agenția Proprietății Publice mai anunță concursuri comerciale pentru privatizarea altor 24 de întreprinderi de stat. Printre acestea se numără: Combinatul Poligrafic din Chișinău (preț inițial de vânzare 220 de milioane de lei), Întreprinderea „Vibropribor” (77 de milioane de lei), Tipografia Centrală (50 de milioane de lei), Hotelul „Zarea” (45 de milioane de lei), Sanatoriul „Sănătate” din orașul Sergheevka (29 de milioane de lei) etc.
În plus, statul caută agenți economici care ar fi gata să investească în trei cinematografe din republică: „Pace” din orașul Glodeni, „Luceafărul” din Telenești și „Patria” din orașul Leova. Prima instituție se vinde cu 470 de mii de lei, iar cumpărătorul se va angaja să investească în următorii trei ani două milioane de lei. Al doilea cinematograf este scos la vânzare cu 280 de mii de lei, investiția cerută fiind de 1,3 milioane de lei, iar cea de-a treia instituție poate fi privatizată cu 575 de mii de lei, cumpărătorul fiind obligat să investească 1,2 milioane de lei.
În total, preţul iniţial al bunurilor de stat propuse spre vânzare în perioada noiembrie-decembrie 2013 se estimează la un miliard 144 de milioane de lei.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania