22:32:14 22.11.2024
Stiri

PRINCIPALELE modificări la Legea cu privire la Procuratură, după avizul Comisiei de la Veneția: Procurorul general revine în componența CSP, dar nu va putea vota orice decizie

Actualitate 06.10.2022 18:51 Vizualizări1244 Autor: Ziarul National
PRINCIPALELE modificări la Legea cu privire la Procuratură, după avizul Comisiei de la Veneția: Procurorul general revine în componența CSP, dar nu va putea vota orice decizie


Legea cu privire la Procuratură a suferit din nou modificări, după ce Parlamentul a recepționat avizul Comisiei de la Veneția vizavi de prevederile aprobate anterior.

Potrivit proiectului votat astăzi în Parlament, interimatul funcției de procuror general nu va putea dura mai mult de 12 luni, va înceta de drept la numirea în funcție a unui nou procuror general sau la încetarea suspendării din funcție a procurorului general în privința căruia a fost pornită anterior urmărirea penală.

Totuși, „în cazul în care circumstanțele care au generat necesitatea desemnării unui procuror general interimar nu au încetat pe parcursul exercitării interimatului, la expirarea termenului de 12 luni, se asigură o nouă desemnare a unui procuror general interimar pe un termen ce nu poate dura mai mult de 12 luni”.

Același document prevede că procurorul general va reveni în componența Consiliului Superior al Procurorilor, care va avea deja 13 membri, dar acesta va avea drept de vot doar în cazul adoptării și elaborării actelor cu caracter normativ și a strategiilor de dezvoltare a Procuraturii, nu și al deciziilor care vor viza cariera procurorilor.

Potrivit noilor modificări, mandatul adjuncților procurorului general se va încheia odată cu mandatul șefului Procuraturii, însă aceștia vor continua să-și exercite atribuțiile până la numirea succesorilor.

O altă modificare vizează constituirea Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general, care urmează a fi constituit din cinci membri, dintre care cel puțin doi urmează să dispună de experiență profesională în calitate de procuror. Cei cinci membri (procurori și non-procurori) sunt numiți în felul următor: unul propus de preşedintele Republicii, unul de Ministerul Justiţiei, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor şi unul de procurorul general evaluat.

De asemenea, documentul reglementează criteriile de evaluare a procurorului general, precum și numirea în funcție a adjuncților în procuraturile specializate.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md