COVID-19 // Primul MARATON de vaccinare în R. Moldova: Procesul se va desfășura în incinta USMF „Nicolae Testemițanu” în regim NON-STOP, fără programare, în baza buletinului de identitate. Vor fi disponibile vaccinurile „Sinopharm” și „AstraZeneca”
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va organiza, în perioada 21-23 mai curent, un maraton universitar de imunizare împotriva COVID-19, cu genericul „De la student la student”.
Potrivit organizatorilor, maratonul va începe vineri, de la ora 15:00, și se va încheia duminică, ora 21:00.
Doritorii de a se vaccina în cadrul primului maraton de acest gen nu vor avea nevoie de programare prealabilă.
„Procesul se va desfășura în regim non-stop, în baza buletinului de identitate, după principiul primul venit, primul servit. Astfel, sunt îndemnați și așteptați toți studenții, cadrele didactice, elevii care au împlinit vârsta de 18 ani și alte categorii de personal din toate instituțiile de învățământ din R. Moldova”, spun organizatorii.
La USMF „Nicolae Testemițanu” vor fi organizate zece puncte de vaccinare, unde vor fi disponibile vaccinurile „Sinopharm” și „AstraZeneca”.
Trei puncte de vaccinare vor fi deschise în incinta blocului didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” (str. Nicolae Testemițanu 27) unde va avea loc imunizarea cu serul „Sinopharm”, iar alte șapte puncte - în Complexul Sociocultural Universitar (str. Nicolae Testemițanu 25) unde va fi administrat serul „AstraZeneca”.
În procesul de vaccinare vor fi antrenați medici de familie, asistenți medicali de la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”, membri ai comunității academice, cadre științifico-didactice de la catedrele clinice, medici-rezidenți, studenți și personal administrativ.
USMF va asigura și administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19. Astfel, în perioada 11-13 iunie se va administra serul „Sinopharm”, iar în perioada 16-18 iulie - vaccinul „AstraZeneca”.
Menționăm că, începând cu 2 martie curent, în R. Moldova au fost administrate 242 946 de doze de vaccin anti-COVID, peste 33 de mii de persoane fiind imunizate cu ambele doze de vaccin.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei