Primul lider de stat care a murit de COVID-19
Premierul statului Eswatini (fost Swaziland), Ambrose Dlamini, este primul lider de stat din lume care a murit de COVID-19, la o lună după ce a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, informează BBC.
Conform unui comunicat de presă guvernamental, Dlamini, în vârstă de 52 de ani, a murit duminică într-un spital din Africa de Sud (ţară cu care micul regat Eswatini se învecinează), unde premierul se trata de COVID-19.
Ambrose Dlamini a condus guvernul Eswatini din octombrie 2018. Eswatini este una dintre ultimele monarhii absolutiste din Africa.
Cu o populaţie de un milion de locuitori, Eswatini (cunoscut sub denumirea de Swaziland, până în 2018) a înregistrat 6 768 de infecţii cu COVID-19 şi 127 de decese provocate de SARS-Cov-2.
Pe 16 noiembrie, Dlamini a anunţat că a fost testat pozitiv cu noul coronavirus şi declara, la acel moment, că este asimptomatic şi că se simte bine.
Pe 1 decembrie, un comunicat al guvernului anunţa că premierul a fost transferat la un spital din Africa de Sud.
Duminică, 13 decembrie, un alt comunicat guvernamental a precizat că Dlamini a murit „în timp ce se afla sub îngrijire medicală într-un spital din Africa de Sud”, fără a fi oferite alte detalii, transmite digi24.ro.
Ţara e condusă din 1986 de regele Mswatii al III-lea, un monarh absolut care tratează dur orice formă de opoziţie şi e acuzat că foloseşte fondurile publice pentru cheltuieli personale. În 2018, regele a decretat schimbarea ţării din Swaziland în Regatul Eswatini, pentru ca lumea să nu mai confunde această ţară africană cu Elveţia (Switzerland).
ULTIMA ORĂ, VIDEO // Krasnoselski nu mai așteaptă „gazul umanitar” promis de Rusia și este gata să PLĂTEASCĂ pentru livrările asigurate de „Moldovagaz”. „Transnistria este pregătită pentru reluarea livrărilor. Garantam plata”
Reuniune NATO: SUA, Germania, Franța, Regatul Țărilor de Jos și Marea Britanie vor ajuta R. Moldova să-și consolideze capacitățile de apărare și să-și sporească reziliența în fața provocărilor hibride cu care se confruntă
Șaptezeci de școli din R. Moldova, dotate de UNICEF cu sute de table interactive și computere