Primul centru comunitar de sănătate mintală din țară, care utilizează metodologia „FACT”, DESCHIS la Cimișlia
Primul Centru Comunitar de Sănătate Mintală din R. Moldova, care utilizează metodologia „FACT”, a fost deschis astăzi la Cimișlia, iar crearea acestei instituții a avut loc în cadrul proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, desfășurat în patru raioane-pilot: Cimișlia, Cahul, Orhei și Soroca.
Amenajarea centrului a implicat lucrări de reparații, utilarea cu mobilier nou și echipamente electronice moderne, iar în cadrul instituției lucrează o echipă formată din doi psihiatri, un psihoterapeut, trei asistente medicale, doi asistenți sociali, un psiholog și un terapeut ocupațional.
„Prin intermediul acestui proiect, SDC sprijină reformele inițiate de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova în domeniul sănătății mintale. Scopul reformelor este să dezvolte servicii comunitare integrate în asistența medicală primară. Astfel vor fi evitate spitalizările inutile și nevoia de instituționalizare a beneficiarilor”, a declarat Valeriu Sava, coordonator programe de sănătate în cadrul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
„Deschiderea acestui centru reprezintă o schimbare a abordării beneficiarilor cu probleme de sănătate mintală și e o șansă în plus pentru aceștia să se trateze. În prezent avem 2 000 de beneficiari, dintre care 15% suferă de maladii mintale severe. Prin abordarea comunitară a serviciilor de sănătate mintală, vom avea mai mulți beneficiari vindecați și reintegrați în societate”, a precizat Alexandru Ciobanu, psihoterapeut și coordonatorul CCSM Cimișlia.
Reforma serviciilor de sănătate mintală se bazează pe implementarea conceptului de Tratament Flexibil Asertiv Comunitar (FACT – Flexible Assertive Community Treatment), utilizat cu succes în Marea Britanie, Olanda și SUA, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Astfel, echipele FACT care vor opera în țară vor fi compuse dintr-un psihiatru, asistente medicale și sociale, un psiholog și un terapeut ocupațional.
Proiectul „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de un consorțium internațional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, Institutul NIVEL, Liga Română pentru Sănătate Mintală și Luzern Psychiatrie, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
Proiectul va fi implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018, beneficiind de un buget de 5,78 de milioane de franci elvețieni.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md