Primul absolvent al USMF „Nicolae Testemițanu”, decorat cu titlul Doctor Honoris Causa
Renumitul chirurg Vladislav Braşoveanu, absolvent al USMF ,,Nicolae Testemiţeanu”, a fost decorat cu Doctor Honoris Causa, devenind astfel primul absolvent al instituţiei care s-a învrednicit de această distincție.
Vladislav Braşoveanu este șeful Secției de transplant hepatic „Dan Setlacec” al Institutului Clinic Fundeni din București, România. Unul dintre cele mai importante merite este înființarea în anul 2013, împreună cu profesorul Irinel Popescu, a Programului de transplant în R. Moldova, care reprezintă cel de-al doilea centru de acest fel din spațiul românesc. În R. Moldova, cu participarea chirurgului, a fost realizat primul transplant hepatic de la donator viu în R. Moldova, fapt pentru care a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”, iar un an mai târziu, a realizat și primul transplant hepatic de la donator cadaveric. Cu participarea sa au fost efectuate primele 12 transplanturi hepatice în R. Moldova, din cele 20 efectuate până în prezent.
„Totul pare foarte frumos dintr-o parte, dar este o muncă titanică în care participă foarte mulți oameni dedicați”, a spus chirurgul Braşoveanu.
„Fiind pământean și absolvent al universității noastre, domnul Brașoveanu locuiește și activează în România, însă nu uită de rădăcini, de tradițiile poporului, este alături de noi și ne susține în aspirațiile noastre spre un trai decent și un viitor prosper în comunitatea statelor europene”, a menționat în cadrul ceremoniei festive rectorul Ion Ababii.
„Mare chirurg, mare român și mare prieten”. Astfel l-a descries Cristian Lupașcu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași pe Vladislav Braşoveanu.
Totodată, acesta a anunțat că pe 11 mai curent a fost lansat cel de-al treilea centru de transplant hepatic din spațiul românesc, la Iași.
Unul dintre mentorii pe care i-a avut Vlad Brașoveanu la Universitatea de medicină de la Chişinău (pe atunci Institutul de Stat de Medicină din Chișinău) este profesorul universitar Gheorghe Ghidirim, șef catedră Chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”. Potrivit academicianului, „Alma Mater își reîntâlnește fiul ei – nu, deloc rătăcit, ci un fiu care a muncit în sudoarea frunții”.
La eveniment a fost prezent și halterofilul Tudor Casapu, singurul campion olimpic al R. Moldova – primul pacient care a beneficiat de transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni, fiind operat de iscusitul chirurg Vladislav Brașoveanu, acum şase ani.
La rândul săi, medicul a mulțumit celor prezenți, rectorului, mentorilor săi, în special academicianului Gheorghe Ghidirim și profesorului Irinel Popescu, dar și prietenilor din România care l-au însoțit la Chișinău.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”