06:34:02 28.04.2025
Stiri

PRIMIȚI COLINDĂTORII? Festivalul „Colindăm din sat în sat” a reunit sute de participanți la Slobozia Mare

Actualitate 22.12.2023 18:42 Vizualizări1873
PRIMIȚI COLINDĂTORII? Festivalul „Colindăm din sat în sat” a reunit sute de participanți la Slobozia Mare
Primarul de Slobozia Mare, Valentina Carastan, alături de participantele la Festivalul consacrat obiceiurilor de iarnă

Cea de-a doua ediție a Festivalului-concurs naţional al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă „Colindăm din sat în sat” s-a desfășurat pe 22 decembrie în satul Slobozia Mare, raionul Cahul. Festivalul a fost organizat de Ministerul Culturii, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în colaborare cu Primăria satului Slobozia Mare, raionul Cahul.

Festivalul „Colindăm din sat în sat” a avut loc în sala spațioasă a Palatului de Cultură din această localitate.

La eveniment au participat 12 formații foclorice din zona de sud a Republicii Moldova: „Mocănașii”, Slobozia Mare, r. Cahul; „Craii”, Talmaza, r. Ștefan Vodă; „Vatra dorului”, Giurgiulești, r. Cahul; „Dacii”, Todirești, r. Anenii Noi; „Vălenșițele”, Văleni, r. Cahul; „Bogheana”, Câșlița-Prut, r. Cahul, „Altița”, or. Cahul, „Mierla Prutului”, or. Cantemir; „Colindătorii din Iordanovca”, or. Basarabeasca; „Busuioc moldovenesc”, or. Cimișlia; „Izvoraș”, Cazangic, r. Leova; „BudjaktanKâzlar”, or. Ceadâr-Lunga.


Foto: Ansamblul „Mocănașii” din Slobozia Mare participă la Festivalul-concurs naţional al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă „Colindăm din sat în sat”

„Colindatul este un obicei practicat din cele mai vechi timpuri în mai multe localități din România şi Republica Moldova. Conform tradiției, în semn de respect, ceata de colindători trebuie să colinde tot satul, astfel obiceiul asigură comunicarea între generații și unește oamenii într-un gând către bine. Se consideră că alaiurile spectaculoase care calcă pragul gospodăriei aduc belșug și prevestesc norocul acesteia. Așadar, ne dorim ca toţi cetăţenii ţării să aibă parte de colindători și urători în acest an, formațiile folclorice fiind cei mai consecvenți și buni păstrători ai tradițiilor de iarnă”, menționează organizatorii.

De notat că unul dintre scopurile Festivalului este salvgardarea obiceiului „Colindatul de ceată bărbătească” – element de identitate naţională înscris în Lista reprezentativă UNESCO.

„Noi ne păstrăm frumoasa limbă română, datinile, obiceiurile. De dimineață, în ajun de Crăciun, copiii merg cu Colindețul, iar spre seară satul răsună de glasurile colindătorilor maturi. Ne mândrim că avem și două ansambluri folclorice – grupul de femei „Slobozencele” și formația „Mocănașii”, membrii lor transmit comorile foclorului generațiilor viitoare”, subliniază Valentina Carastan, care anul acesta a câștigat al 5-lea mandat de Primar al localității Slobozia Mare.

„Noi sărbătorim Crăciunul pe stil nou. De 24 decembrie se colindă de când mă știu eu. Am fost și eu la colindat, chiar dacă dirigintele ne interzicea… De Anul Nou, pe 31 decembrie satul e plin de urători, răsună clopoței la fiecare poartă. Copiii fac capre, buhai, se pregătesc din timp ca să meargă la urat.

Satul nostru a fost menționat documentar prima dată în anul 1436, dar au trăit oameni aici din vremuri străvechi, dovadă sunt obiectele păstrate la Muzeul de Istorie și Etnografie din Slobozia Mare, în colecția acestuia sunt 11 mii de exponate, unele din perioada preistorică. Clădirea Muzeului de Istorie și Etnografie e bine îngrijită, a fost renovată, instituția e unul dintre cele mai vizitate locuri din sat. Ne păstrăm tradițiile, bucurându-ne totodată de beneficiile vieții moderne, cu drumuri, iluminare stradală, apeduct, asistență medicală, servicii de calitate”, ne spune Valentina Carastan, de la care am mai aflat că între 13 și 16 decembrie s-a desfășurat și Turneul concertelor „Vin Colindătorii!”, în satele cu vatră românească Giurgiulești, Câșlița –Prut și Slobozia Mare, turneul fiind organizat de Ovidiu Roșca din România.

În perioada sărbătorilor de iarnă, și anume pe 24 decembrie, începând cu ora 15.00, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în colaborare cu Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova, Compania „Teleradio-Moldova” şi Direcția Generală Tineret și Sport a municipiului Chișinău, organizează Sărbătoarea „Aprindeţi luminile...”, având ca obiectiv revitalizarea şi promovarea tradiţiilor, în special a Colindatului de ceată bărbătească. Evenimentul se va desfăşura la Casa Radio.

Autor: Irina Nechit
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte