Primii piloni ai Liniei Electrice Aeriene Vulcănești - Chișinău au fost asamblați, iar 160 de fundații - finalizate: Proiectul, în valoare de 61 mln euro, finalizat până în 2026. „Vom depinde mai puțin de infrastructura critică din stânga Nistrului”
Construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Vulcănești - Chișinău avansează. Până în prezent au fost finalizate circa 160 de fundații, fiind inițiate și lucrările de asamblare a primilor piloni. Proiectul, care va uni infrastructura energetică moldovenească de cea românească și, prin urmare, europeană, și care este așteptat de peste 30 de ani, ar putea fi finalizat până la sfârșitul anului 2025.
Vicedirectorul Întreprinderii de Stat „Moldelectrica”, Sergiu Carmanschi, a afirmat astăzi, în cadrul unui tur de presă organizat în UTA Găgăuzia, că LEA 400 kV va uni două stații: stația electrică Vulcănești și stația electrică Chișinău.
„La momentul actual, deja sunt executate lucrările de modernizare la Stația Chișinău. Sunt lucrări de modernizare și instalare a autotransformatoarelor de 400 la 330 și montarea echipamentului primar pe partea de 400 și 330 pentru a putea fi făcută legătura. Iar a treia componentă, care este acum în derulare, în proces de licitație, prevede extinderea prin intermediul unei celule de 400 kV la stația Vulcănești”, a explicat Sergiu Carmanschi.
Prezent la eveniment, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că acest proiect este așteptat de mai bine de 30 de ani:
„Această linie electrică ne va permite să depindem mai puțin de infrastructura critică din stânga Nistrului, să asigurăm consumatorii din Republica Moldova că vor avea energie electrică, indiferent de situațiile din stânga Nistrului pe care noi nu le controlăm. Într-un final, mai ales după ce finalizăm și celelalte două linii de interconexiune cu România - Bălți - Suceava și Strășeni - Gutinaș - să integrăm piața energetică din Republica Moldova în piața energetică europeană”, a arătat ministrul.
Directorul Unității de Implementare a Proiectelor în Energetică (UCIPE), Ruslan Surugiu, a menționat, cu referire la procedura de expropriere, că proprietarii terenurilor din 25 de localități din cele 34 au fost deja despăgubiți pentru terenurile oferite statului. „Pentru raioanele unde se desfășoară lucrările avem peste 76% din terenuri deja compensate. Oamenii sunt mulțumiți de proces și de valoarea compensațiilor”, a punctat Surugiu.
Amintim că lucrările de construcție a liniei au început în luna aprilie curent și fac parte din planurile Guvernului de a asigura securitatea energetică a R. Moldova, dependentă în prezent de Centrala de la Cuciurgan, situată în Transnistria.
În funcție de regimul sistemului electroenergetic, LEA va putea asigura tranzitul unui flux de până la 630 MVA, fiind limitat doar de capacitatea transformatoarelor din stația Chișinău, ceea ce ar putea satisface necesitatea a peste 50% din consumul de energie în perioada de consum maxim.
Valoarea Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic (PDSE) este de 61 de milioane de euro, dintre care circa 27 de milioane sunt pentru construcția (LEA) 400 kV Vulcănești - Chișinău. Proiectul este finanțat de Banca Mondială.
VIDEO // Obiectivul de integrare europeană, în Constituția R. Moldova! Rezultatele referendumului constituțional din 20 octombrie curent, VALIDATE de Curtea Constituțională
DOC // Deputatul socialist Bogdat Țîrdea, INTERZIS în Ucraina
VIDEO // Disperare de proporții în tabăra lui Stoianoglo. Echipa socialistului ar fi apelat la MANELIȘTII din România pentru ca să mai câștige niște voturi? Jador a DEZVĂLUIT ce i s-a propus pentru a promova un candidat la funcția de președinte