„Primești 200 de euro, dacă îi mulțumești lui Putin pentru ajutorul umanitar”. Mesajul primit de mulți italieni pe WhatsApp și reacția Ambasadei Rusiei
Mai mulți italieni au fost încurajați să realizeze filmulețe sau mesaje de mulțumire pentru ajutorul primit din partea Rusiei în lupta împotriva coronavirusului. Pentru aceste înregistrări italieilor le-a fost promisă o sumă de bani. Ambasada Rusiei susține că Kremlinul nu are nicio legătură cu această propunere.
Mai mulți cetățeni ruși veniți în Italia la studii sau la muncă, le-au cerut cunoștințelor italiene să se filmeze în timp ce îl laudă pe Vladimir Putin, filmare care ar fi urmat să fie recompensată cu 200 de euro.
Începând cu 22 martie, Rusia a trimis mai multe transporturi către Italia cu măști, combinezoane și kituri de testare, iar pentru acest ajutor mai multor italieni le-a fost sugerat să transmită un mesaj de mulțumire în schimbul unei sume de bani.
200 de euro pentru un filmuleț în care lauzi ajutorul
Rușii care au trimis mesajele au declarat că este vorba despre o solicitare făcută de presa din Rusia, în scopul unui proiect jurnalistic legat de pandemia de Covid-19.
„Au nevoie de 15 italieni care să spună ceva laudativ despre ajutorul umanitar oferit de Rusia. Preferabil filmări sau texte cu poze. Pentru filmare plătesc 200 de euro, pentru text plătesc mai puțin”, este mesajul primit de un cetățean italian.
Nu se știe cine e autorul ideii
Jurnaliștii de la „La Repubblica” au contactat o italiancă după ce a postat un astfel de filmuleț pe TikTok.
„Un prieten mi-a sugerat să o fac. Mi-a spus că îl plătesc și că îmi va da și mie 20 de euro pe videclip”, a explicat tânăra.
Reacția Ambasadei
Ambasada Rusiei la Roma a declarat că țara condusă de Putin nu are nicio implicare în acest incident:
„Nu avem cunoștință cu privire la mesaje în care cetățeni italieni sunt rugați să mulțumească țării noastre pentru bani. Este clar că Rusia nu are nevoie de acest fel de recunoștință. În fiecare zi primim sute mulțumiri sincere din partea cetățenilor obișnuiți, lideri de orașe și regiuni, politicieni, oameni de afaceri. Considerăm că cine a inițiat această propunere anonimă este autorul unei provocări frauduloase.
Energia electrică necesară pentru malul drept al Nistrului, asigurată și pentru ziua de joi: Cea mai mare parte a curentului îl aducem din România
Guvernul de la Chișinău, reacție la noul plan al Rusiei, dezvăluit de „Kommersant”: „Criza umanitară din regiunea transnistreană este creată și menținută artificial de Rusia cu scopul de a produce un conflict intern în R. Moldova”
IGIENĂ // Blocurile sanitare din peste 160 de școli din R. Moldova, renovate până în 2026