Primele PRETENȚII ale găgăuzilor. Câte fotolii de deputat vor în viitorul Parlament
Comitetului Executiv și Adunarea Populară a Găgăuziei solicită cel puțin cinci mandate de deputat în Parlamentul R. Moldova, în cazul în care viitoare legislatură va fi aleasă în baza sistemului mixt propus de socialiști și susținut de reprezentanții Partidului Democrat. O decizie în acest sens a fost aprobată săptămâna trecută de majoritatea deputaților Adunării Populare a Găgăuziei.
Potrivit președintelui Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Cîssa, sistemul electoral existent nu permite locuitorilor din Găgăuzia să participe direct la guvernarea țării, iar din acest motiv „autonomia ar trebui să aibă nu mai puțin de cinci deputați în Parlamentul R. Moldova”.
Citește și: Dodon vrea să-i aducă oamenii în Parlamentul de la Chișinău, dar Krasnoselski îi DESFIINȚEAZĂ inițiativa. „POPULISM și praf în ochi”
Astfel, Cîssa susține că în autonomie trebuie de creat mai multe circumscripții uninominale, iar găgăuzilor trebuie să le fie asigurate condiții adecvate pentru a participa la guvernarea țării.
Deputatul socialist Fiodor Gagauz, care a participat la ședința Adunării Populare, a promis că această solicitare urmează să fie introdusă în proiectul de lege cu privire la aprobarea sistemului mixt.
Amintim că, anterior, președintele R. Moldova, Igor Dodon, cel care a promovat așa-zisă „alternativă” la sistemul uninominal propus de PD, a declarat că diasporei și regiunii transnistrene ar trebui să le revină 25 de locuri în viitorul legislativ. Mai mult, acesta l-a îndemnat pe liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, să accepte această provocare, pentru ca ulterior să aibă propria fracțiune parlamentară în viitorul Parlament.
Deocamdată, nu se știe câte circumscripții electorale vor fi deschise în țară sau peste hotare, deoarece proiectul de lege cu privire la sistemul mixt nu precizează aceste cifre. Reprezentanții Comisiei de la Veneția urmează să vină cu recomandări la acest proiect de lege la mijlocul lunii iunie curent.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi