Primele nemulțumiri din DIASPORĂ, după ce guvernarea a uitat de o promisiune a Maiei Sandu - persoanele care au locuit peste hotare să aibă posibilitatea să introducă în R. Moldova, la revenire, fără TAXE, bunuri personale, obiecte de uz casnic etc.”


Fosta candidată a Platformei „DA” la alegerile parlamentare anticipate din vara anului trecut, Iana Stanțieru, este nemulțumită de faptul că actuala guvernare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a uitat de o promisiune electorală a Maiei Sandu, prin care moldovenii din diasporă să fie stimulați să revină acasă. Mai exact, Stanțieru a amintit că Maia Sandu, în cadrul campaniei electorale prezidențiale din 2020, a promovat un proiect de lege în acest sens - persoanele care au locuit peste hotare cel puțin 3 ani să aibă posibilitatea să introduce în R. Moldova, la revenire, bunuri personale, obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente etc.
Stanțieru, reprezentantă a diasporei, susține că dânsa a revenit acasă, însă a constatat că trebuie să plătească taxe pentru lucrurile personale introduse în R. Moldova.
„V-am promis că vă arăt costurile întoarcerii acasă. Promisiunile din campanie, potrivit cărora diaspora nu va mai plăti taxa de import pentru bunurile de uz personal aduse acasă când se întorc nu au fost respectate. Acestea sunt fotografiile a două facturi recent achitate de mine pentru lucrurile cu care m-am întors acasă. În mare parte aș spune că întoarcerea în republică te costă bani. De această dată m-a costat 5 162,63 de lei. Pentru că mi-am adus cărți, haine, încălțăminte, veselă și alte bunuri de uz personal (fără mașină, că nu am mașină)”, a precizat fosta candidată la funcția de deputat.
Aceasta a amintit că propunerea din campanie suna în felul următor: „Cetățenii R. Moldova care pot face dovadă aflării lor peste hotarele țării pe un termen de cel puțin 3 ani printr-un act confirmativ (permis de ședere, viza de domiciliu sau de reședință), la revenirea în R. Moldova pot introduce, cu scutire de accize, bunurile de uz personal, inclusiv un mijloc de transport auto per familie (per persoană în cazul persoanelor necăsătorite) prevăzut la poziția tarifară 8 703”.
„Deci, acum nu mai avem nevoie de diasporă. În campanie diaspora contează prin frumoase politici promise. Însă, imediat după, suntem uitați complet. Încurajez guvernarea să revizuiască această decizie și să susțină întoarcerea diasporei acasă. Vrem să vedem mai multe politici încurajatoare pentru diasporă, pentru că, în curând, toată Moldova va fi diaspora”, a conchis Iana Stanțieru.
Amintim că Guvernul de la Chișinău a respins pe 12 ianuarie curent o inițiativă legislativă care propune acordarea posibilității moldovenilor, inclusiv cetățenilor care își schimbă domiciliul sau reședința dintr-o țară străină în R. Moldova, de a introduce pe teritoriul vamal al R. Moldova bunuri de uz personal, inclusiv un mijloc de transport per familie sau per persoană, în cazul persoanelor necăsătorite.
Potrivit Guvernului, implementarea acestei prevederi ar avea un impact de circa un miliard de lei anual, iar o eventuală acceptare ar determina necesitatea replanificării veniturilor și cheltuielilor bugetare.
Totuși, cetățenii din diasporă care vor să revină în R. Moldova ar putea fi scutiți de taxele vamale la introducerea bunurilor în republică începând cu anul 2023.
„Noul Cod Vamal care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 are o prevedere potrivit căreia cetățenii vor fi scutiți de drepturile de import. Este vorba despre persoane fizice care au avut domiciliul sau reședința în afara R. Moldova cel puțin 12 luni consecutiv. Urmează elaborarea mecanismului de aplicare a acestui articol și determinarea mai exactă a beneficiarilor”, a declarat atunci ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.









































































