Primele DISENSIUNI majore între Dodon și Candu: „În cazul în care va deveni PREȘEDINTE... Parlamentul poate să SUSPENDE președintele”
Majoritatea parlamentară, dar și opoziția parlamentară, în frunte cu socialiștii, au votat astăzi pentru modificarea Constituției, astfel că viitorul procuror general va fi numit de președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).
Președintele ales, Igor Dodon, susține că modificarea Constituției de astăzi este o decizie istorică și că în calitate de președinte nu va numi niciunul dintre cei șase candidați pentru funcția de procuror general. La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a avertizat pe Dodon că se poate pomeni și demis din funcția de președinte.
„Este o hotărâre istorică. Noi, cei din PSRM, am votat pentru modificarea Constituției. Prin acest pas va începe reforma adevărată în domeniul justiției. Voi insista ca următorul procuror general să fie o persoană competentă care nu a fost implicată în actul de guvernare în ultimii șapte ani. Noi vom face tot posibilul ca prin numirea noului procuror general de către președintele țării să reprezinte primul pas privind eliberarea R. Moldova din captivitate”, a spus președintele ales Igor Dodon.
De asemenea, acesta a subliniat că nimeni nu poate să-l oblige să numească un candidat la funcția de procuror. „Nimeni nu poate să-i spună președintelui țării să ia pixul și să semneze ceva. Cred că cei șase candidați înscriși în concurs au participat, într-un fel sau altul, la luarea deciziilor în procuratură în ultimii șapte ani. După părerea mea ar fi bine să repetăm acest concurs”, a punctat socialistul.
La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a transmis lui Igor Dodon că numirea procurorului general de către președinte este ceva simbolic. „Selectarea candidaților se face în baza legii de către CSP. Președintele poate refuza o singură dată candidatul desemnat de CSP în baza unor motive serioase. Dacă președintele refuză să numească procurorul general în mod arbitrar, atunci va încălca Constituția”, a declarat spicherul.
Mai mult, Candu i-a atras atenția lui Dodon că în funcția de președinte al țării trebuie activeze în conformitate cu legea. „Îi atrag atenția președintelui ales că, în cazul în care va deveni președinte, urmează să acționeze conform legii. Președintele nu poate să dizolve arbitrar Parlamentul, în schimb Legislativul, în cazul în care șeful statului încalcă legea, cu ușurință poate să-l suspende. De aceea, președintele trebuie să aibă grijă și să fie atent când face astfel de declarații”, a conchis Andrian Candu.
DECIS // Încălcările pentru care șoferii nu vor fi penalizați, ci doar avertizați: Legea, votată în lectură finală
Adrian Dupu, îndemn pentru alegătorii români: „Votați listele Partidului National Liberal, partidul care va da viitorul premier al României, Ilie Bolojan!”
Forma electronică a mandatului, legalizată: Serviciile juridice vor putea fi accesate de la distanță, iar Ziua avocatului va fi marcată în fiecare an pe 9 septembrie