Primarul de Nisporeni, reținut alături de doi subalterni într-o cauză ce vizează un teren public. CALM cere MORATORIU la controale și percheziții pe perioada campaniei electorale: „Aceste acțiuni aduc a vremurile terorii guvernării plahotniuciste”
Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, a fost reținut marți într-un dosar care vizează eliberarea ilegală a unui certificat de urbanism pentru o construcție ce urma să se extindă pe un teren public.
Alesul local este suspectat de fals în declarații și depășirea atribuțiilor de serviciu, a declarat Iancu Zaporojan, șeful Procuraturii Nisporeni, pentru plusmedia.md.
Împreună cu Robu au fost reținuți, de asemenea, arhitectul-șef și inginerul cadastral de la Primăria Nisporeni, după efectuarea unor percheziții în birourile și la domiciliile celor trei de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, sub conducerea procurorilor de la Nisporeni.
Reținerile de ieri, în plină campanie electorală, i-au amintit directorului executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, de „vremurile plahotniuciste”, care solicită guvernării să impună un moratoriu la astfel de acțiuni în perioada electorală.
„Cazul primarului de Nisporeni: Deja-vu, din nou mascați, primari arestați, justiția „reformată" și toate acestea în perioada alegerilor?! Sperăm că în cazul primarului or. Nisporeni, Grigore Robu, justiția își va spune cuvântul și va clarifica toate lucrurile. Dar vor trece ani. Cum a mai fost cu alți primari care și-au demonstrat nevinovăția, dar după ani de calvar și umilință. Însă, acum aceste acțiuni cam aduc a vremurile... terorii guvernării plahotniuciste... Atunci când onoarea, demnitatea, viața, sănătatea, familia și tot ce este mai important și sfânt pentru un om nu conta în fața așa-numitor „justițiari” (procurori, judecători, anchetatori...). Sute de dosare intentate la comandă, cazuri cu mascați, arestări etc. fără finalitate și fără ca vreun astfel de „jusțitiar” dar, de fapt, criminal cu epoleți, care și-a bătut joc de oameni, să fi fost condamnat și să fi răspuns pentru distrugerea de vieți omenești... După aceasta cineva să creadă în dreptate, corectitudine, justiție reformată?”, a răbufnit Furdui pe Facebook.
CITIȚI și Viorel Furdui, directorul executiv al CALM: „Din ce cauză se depopulează satele? Din cauza primăriilor? Sau invers: datorită primăriilor, în sate se mai păstrează o speranță. Acest stat se ține anume pe primari, pe energia lor”
Potrivit directorului executiv al CALM, orice acțiune de acest gen în perioada electorală este „foarte suspectă și chiar inutilă din punct de vedere al actului de justiție”, având în vedere faptul că procedurile durează ani de zile, iar scopul urmărit ar fi „pedepsirea celor incomozi și cauzarea de prejudicii imaginii”.
„Facem apel către guvernare, factorii de decizie/ organe de anchetă să instituie un moratoriu asupra tuturor acțiunilor de acest gen în perioada electorală: controale, intentare de dosare, arestări, acțiuni cu mascați etc.! Să fie instituită o regulă ca în perioada electorală (foarte scurtă, de fapt), toate organele cu competențe de control să se abțină de la astfel de acțiuni interpretative, suspecte și care generează neîncredere. Ulterior va fi suficient timp ca fiecare parte să-și demonstreze dreptatea. Cu atât mai mult că R. Moldova deja a mai trecut prin astfel de „abordări” din partea fostelor guvernări, fiind „vedetă” și criticată tare la nivelul Consiliului Europei și instituțiilor UE”, și-a încheiat mesajul Viorel Furdui.
Menționăm că Grigore Robu, fost jurist în cadrul Primăriei municipiului Chișinău, a câștigat în 2015 primul mandat de primar al orașului Nisporeni, din partea Partidului Liberal. În 2018, Robu a devenit oficial membru al Partidului Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România