Primarul Ceban spune că NU înțelege ce trebuie să facă Primăria în contextul crizei energetice provocate de Rusia: „În noaptea de 1 spre 2 ianuarie, va fi deconectat iluminatul decorativ din tot orașul”
Primăria Chișinău va implementa etapizat decizia Comisiei Situații Excepționale (CSE) în vederea economisirii energiei electrice de la 1 ianuarie 2025, însă primarul Ion Ceban a subliniat că nu ar avea informații clare cum să acționeze într-o situație sau alta.
„Ținând cont de situația actuală în care ne-am pomenit și de faptul că Chișinăul nu are informații clare, la fel ca alte Administrații Publice Locale, vom întreprinde etapizat măsuri de deconectare a energiei electrice, începând cu data de 1 ianuarie. Am citit cu atenție decizia CSE și am înțeles că trebuie să deconectăm periodic luminile, însă nu sunt descrise clar acțiunile de intervenție într-o situație sau alta, dar nici nu am avut discuții separate despre modul în care vom proceda în capitala R. Moldova, unde avem peste 300 de troleibuze, 350 de școli și grădinițe, spitale, policlinici, întreprinderi strategice, iluminat stradal și semaforizare”, a menționat Ceban.
Potrivit lui, acum doi ani Primăria Chișinău a luat decizia, la solicitarea și recomandările Guvernului, de a conecta mai târziu și de a deconecta dimineața devreme iluminatul stradal, dar măsură s-a dovedit nesigură pe străzi, în parcuri și în curți.
Astfel, la această etapă, s-a luat decizia ca în noaptea de 1 ianuarie spre 2 ianuarie să fie deconectat iluminatul decorativ din tot orașul
„Vor rămâne conectate beculețele decorative de pe Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale și din Scuarul Catedralei până la data de 14 ianuarie. Acestea vor fi aprinse odată cu iluminatul stradal și vor rămâne conectate până la ora 23:30. În noaptea dintre ani, 31 decembrie – 1 ianuarie, toate decorațiunile vor rămâne conectate în capitală, ținând cont că acestea trebuie deconectate manual de către specialiști din mai multe locații, ceea ce ar fi dificil de realizat chiar în seara de Revelion. Această decizie este la prima etapă, iar despre acțiunile viitoare vom informa pe etape”, a scris Ceban pe rețelele de socializare.
Prima intervenție publică a lui Andrei Spînu, după DEMISIA din Guvern: ,,Cât costă libertatea unui om? Cât costă libertatea unei țări, a R. Moldova?"
R. Moldova, asigurată cu energie electrică de România. ,,Energocom" a acoperit deja 100% din necesarul de energie electrică pentru data de 3 ianuarie
Sute de școli și grădinițe din Transnistria au rămas fără căldură: Cât vor mai avea trasnistrenii energie electrică produsă pe bază de cărbune