Primăriţa Parisului vrea să păstreze inelele olimpice pe Turnul Eiffel
Primăriţa Parisului, Anne Hidalgo, se gândeşte la un plan de a prezerva simboluri ale olimpismului, precum inelele olimpice de pe Turnul Eiffel şi vasul cu flacăra olimpică aflat suspendat deasupra Grădinilor Tuileries, scrie AFP, citată de Agerpres.
Anne Hidalgo a evocat trei simboluri care ar putea continua să fie văzute la Paris şi după JO 2024: inelele olimpice de pe Tour Eiffel, vasul cu flacăra olimpică şi cele zece statui ale unor femei franceze postate pe Sena.
„Aceste trei obiecte artistice, simbolice, magnifice merită toată atenţia noastră. Nu pot spune astăzi că vor rămâne, pentru că nu sunt singurul care decide, dar fac parte dintr-o 'moştenire a Jocurilor pe care vom dori să o păstrăm”, a afirmat Hidalgo.
În cazul vasului olimpic şi al statuilor, este vorba de a se găsi locaţii adaptate, care să răspundă la condiţiile meteo, în timp ce menţinerea inelelor olimpice pe Tour Eiffel ridică unele probleme tehnice.
Vasul cu flacăra olimpică, asemănător unui balon cu aer cald, a fost aprins în timpul ceremoniei de deschidere de către fosta atletă Marie-Jose Perec şi de către judoka Teddy Riner, rămânând accesibil gratuit în Grădinile Tuilleries până la închiderea Jocurilor, din 11 august.
Expunându-l acolo, organizatorii au dorit să lase flacăra, în realitate un joc de lumină proiectat pe un „nor de apă”, „la îndemâna publicului” în timpul zilei, iar la căderea nopţii să se ridice la 60 de metri deasupra solului.
Un inel de flacără „100% electric”, se mândreşte cu designerul său, EDF, conceput pentru a „face obiectul cât mai accesibil”, „vizibil” şi „deschis posibil”, a explicat sâmbătă designerul său, Mathieu Lehanneur. Acesta din urmă şi-a imaginat un crâmpei din istoria balonului cu aer cald, o invenţie franceză pre-revoluţionară (1783).
Nicolae Enciu // Revoluția din Decembrie 1989, moment decisiv în istoria contemporană a României: 1989: prăbușirea imperiului lui Stalin în Europa Centrală și de Est
A convins mai multe persoane să ia credite de la BEM, dar banii au ajuns pe contul personal: 11 ani de pușcărie și 4,7 milioane de lei întoarse BEM-ului
După centrala nucleară de la Cernavodă, și centrala Petrom de la Brazi, România, va furniza energie electrică R. Moldova