Primarii din R. Moldova dau un semnal de ALARMĂ din cauza salariilor mizere. Unii au fost nevoiți să le ia banii copiilor adunați de la COLINDAT, iar alții pleacă la muncă peste hotare: „Oamenii care frământă GLODUL pentru alții în alegeri”
Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova (CALM) solicită, prin intermediul unei scrisori adresate preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, premierului Pavel Filip şi tuturor liderilor partidelor şi fracţiunilor parlamentare să vină cu măsuri urgente pentru redresarea situaţiei „deplorabile şi inacceptabile care persistă în domeniul salarizării APL de la crearea statului R. Moldova”.
Potrivit directorului executiv al CALM, Viorel Furdui, primarii se bucură de cea mai înaltă încredere din partea cetățenilor, au o sumedenie de responsabilități, dar primesc salarii mizere.
„Un primar excepțional, aflat la al patrulea mandat și care și-a dedicat toată viața comunității, a atras investiții de milioane în dezvoltarea localității sale, mi-a povestit că a fost nevoit să folosească banii adunați de cei patru copii care au mers cu colindatul pentru ca să plătească serviciile comunale. Alți primari ajung să-și ia concedii și să muncească la negru peste hotare. Oare nu este o rușine pentru autorități că deja și primarii muncesc la negru? Anume de la acești primari sunt mari așteptări ca să frământe glodul pentru alții în alegeri”, spune Furdui.
Sursa citată, care a făcut trimitere la datele statistice privind minimul de existență în R. Moldova, consideră că salariul unui primar ar trebui să fie de cel puțin 8 000 de lei pe lună: „Conform datelor oficiale, pentru o familie standard din R. Moldova (doi părinți și doi copii), minimul de existență pentru fiecare persoană este de aproximativ 2 000 de lei. Deci, rezultă că o familie cu doi copii are nevoie în fiecare lună de minimum 8 000 de lei. Dar ce fel de salariu trebuie să aibă un edil și un funcționar din primărie, care trebuie să reprezinte o comunitate locală într-un mod decent, care are o sumedenie de responsabilități, care nu are concedii și zile libere datorită specificului funcției, care nu are dreptul să ocupe alte funcții remunerate, care aduce milioane în localitate și le dezvoltă? Cum poți cu un salariu de 3 000 de lei (media primarilor) și 2 500 (media funcționarilor din primării) să asiguri existența proprie și a familiei sale dacă minimul necesar este de 8 000 de lei? Dar cei cu trei și mai muți copii... În prezent, chiar și dublarea salariilor actuale în APL ar rezolva într-o mică măsură problema”.
Furdui admite că mai sunt și primari și funcționari pentru care salariile nu reprezintă o problemă, însă sunt puțini. „Majoritatea celor din primării sunt corecți, de bună credință, trăiesc din salarii și se află sub limita existenței făcând lucruri minunate! Acești oameni au ajuns la limita răbdării, speră să fie auziți și așteptă soluții concrete. Altfel, să vină cei cărora le-au crescut salariile în teritoriu și să lucreze o zi în primării!”.
CALM cere ca toţi factorii de decizie ai statului să se aşeze la masa de dialog împreună cu reprezentanţii APL şi CALM, pentru a identifica măsuri urgente de redresare a situaţiei în domeniu. În caz contrar, primarii anunță că vor fi nevoiți să-şi apere drepturile la existenţă şi demnitate, „folosind toate mijloacele legale posibile”.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania