Primăria Chișinău, fără buget aprobat, deși a trecut mai mult de jumătate de an: Condițiile fracțiunii PAS din CMC pentru a vota bugetul lui Ceban
Consiliul Municipal Chișinău (CMC) va mai face astăzi o tentativă de a vota bugetul primăriei capitalei pentru anul 2024, deși suntem la sfârșit de iulie.
Proiectul bugetului, elaborat de administrația lui Ion Ceban, este inclus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CMC.
Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din CMC condiționează susținerea bugetului prin includerea finanțărilor sistate de Ion Ceban la începutul anului curent a grupelor cu program prelungit din școli și a asistenților personali.
„Noi, consilierii PAS, am subliniat în repetate rânduri importanța votării bugetului municipal. Am elaborat un buget alternativ care reflectă nevoile reale ale cetățenilor și am fost tranșanți în privința necesităților stringente de îmbunătățire și ajustare a bugetului propus de primărie. Există aspecte indispensabile și de principiu pentru votarea bugetului. Grupele cu program prelungit și asistența personală trebuie să se regăsească în buget. Oamenii trebuie să-și primească salariile pentru că au în grijă persoane cu un grad sever de dizabilitate, iar părinții trebuie să își știe și simtă copiii în siguranță, așa cum a fost dintotdeauna în Chișinău”, a declarat în această dimineață Zinaida Popa, președinta Fracțiunii PAS din CMC.
Amintim că membrii CMC, format din câte 20 de consilieri din partea PAS și a Mișcării Alternativa Națională a lui Ion Ceban, șase sunt socialiști, doi comuniști și câte un reprezentat au Partidul Nostru, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Renaștere, nu au ajuns săptămâna trecută la un consens și nu au reușit să aprobe bugetul pentru anul 2024 propus de administrația primarului Ion Ceban. Cei care au criticat proiectul au fost consilierii PAS și cei socialiști.
Documentul prevede venituri proprii în sumă de 3,6 miliarde de lei, la care se adaugă 3,9 miliarde de lei alocate din bugetul de stat, precum și cheltuieli de circa 8,2 miliarde de lei.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România