„PRIMĂ VICTORIE”: Ce se va întâmpla cu persoanele LIPSITE de cetățenia română, după ce au obținut-o odată cu părinții
Deputatul de la București, Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit, în cadrul şedinţei în plen a Camerei Deputaţilor, răspuns la interpelarea adresată ministrului Justiției, Tudorel Toader, referitor la motivul tergiversării transmiterii punctului de vedere ce conține o propunere de modificare și completare a legii nr. 21/1991 a cetățeniei române întocmit de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC).
Potrivit expunerii prezentate în plenul Camerei Deputaților, numai Guvernul urmează propună modificarea și completarea Legii nr. 21/1991 a cetățeniei române.
Potrivit deputatului, răspunsul dat de Ministerul Justiției denotă faptul că „Guvernul nu dorește o colaborare plenară cu Parlamentul”, ci preferă să înainteze un proiect legislativ propriu.
„Oricum, anunțul ministrului Justiției reprezintă un important pas înainte, de natură să deblocheze situația în care zeci de mii de cetățeni români sunt lipsiți arbitrar și abuziv de dreptul de a-și exercita efectiv cetățenia. Iau inițiativa Ministerului Justiției ca o primă victorie obținută în Dosarul „Cetățenia română”, deoarece înseamnă că am reușit să îi conving că legea actuală necesită modificări. Ceea ce mă frapează este faptul că, în cadrul întrevederii avute zilele trecute cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, acesta a afirmat foarte ferm că, la nivelul ministerului pe care îl conduce nu există un astfel de proiect de lege și că va transmite punctul de vedere întocmit de către ANC Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Așteptăm să vedem proiectul de lege elaborat și trimis spre avizare și promitem examinarea acestuia cu celeritate la nivelul Comisiei”, a declarat Constantin Codreanu.
La nivelul Ministerului Justiției a fost redactat un proiect de lege pentru modificarea și completarea legii cetățeniei, cu propunerea de modificare a articolului 9, pentru a aduce clarificări regimului dobândirii cetățeniei române de către copilul născut din părinți cetățeni străini sau fără cetățenie, inclusiv în cazul în care numai unul dintre părinți dobândește cetățenia româna.
„Am convingerea că, odată implicat Guvernul în această dramă a minorilor ajunși „non-cetățeni”, vom evita acea perioadă lungă de așteptare care ar fi existat dacă se mergea pe un proiect de lege pornit în Parlament. Mai ales că am pierdut deja suficient timp prețios. Am spus încă de la începutul mandatului că atunci când vorbim despre destinele românilor noștri din afara țării, nu este loc de interese înguste de partid, ci de un domeniu în care să colaborăm toți, putere și opoziție, parlamentari, miniștri, funcționari publici, toți. Interesul cetățeanului este mai presus de orice”, a precizat deputatul Constantin Codreau.
CRIZĂ și SCUMPIRI // Federația Rusă apasă „butonul” Transnistria înaintea alegerilor parlamentare din R. Moldova: Ce înseamnă o eventuală sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025
VIDEO // Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, mesaj puternic de susținere de la Bruxelles pentru Iurie Ciocan: „Avem nevoie de un reprezentant în Parlamentul României care să lupte pentru interesele românilor din R. Moldova”
Noi remanieri în Guvernul Recean. Adjunctul lui Andrei Spînu a DEMISIONAT de la MIDR