Prima ţară din UE care interzice ţigările electronice de unică folosinţă
Foarte populare în rândul tinerilor pentru că oferă o gamă largă de arome, ţigările electronice de unică folosinţă vor fi interzise în Belgia de la 1 ianaurie 2025, aceasta urmând să fie prima ţară din UE care interzice ţigările electronice de unică folosinţă în ideea de a-i proteja pe tineri, informează AFP.
Măsura, care face parte dintr-un program naţional anti-tabac, este în linie cu obiectivul fixat de Uniunea Europeană, ca în 2024 numărul de fumători din blocul comunitar să se reducă până la mai puţin de 5% din populaţie, de la aproximativ 25% în prezent. Unele ţări membre vor să ajungă mai devreme la acest termen limită, citează Agerpres.
Dispozitivele de vapat sunt deseori promovate ca fiind mai puţin dăunătoare decât produsele tradiţionale din tutun. Ele îi atrag în special pe tinerii utilizatori cu ambalajele lor colorate şi promisiunea unor arome care evită mirosul neplăcut de ţigară de pe degete. Însă ţigările electronice conţin în continuare nicotină, care este extrem de dependentă, şi criticii se tem că ar putea fi o trambulină spre produsele din tutun mai tradiţionale.
„Problema este că tinerii încep să utilizeze dispozitivele de vapat fără să ştie care este conţinutul lor de nicotină, iar nicotina dă dependenţă”, explică Nora Melard, purtătoarea de cuvânt a Alianţei pentru o societate fără tutun în Belgia. „Avem mărturii ale unor tineri care se trezesc noapte să tragă un puff. Este foarte îngrijorător”, spune Nora Melard.
Belgia se laudă că a reacţionat rapid la problemele ridicate de ţigările electronice de unică folosinţă, care au apărut pe piaţă în urmă cu cinci ani. Guvernul federal de la Bruxelles a trimis o propunere Comisiei Europene vizând interzicerea ţigărilor electronice de unică folosinţă. Aprobarea executivului comunitar este necesară pentru o interdicţie a comercializării. Unda verde de la Comisia Europeană a venit în luna martie 2024, ceea ce a deschis calea pentru intrarea în vigoare a unei legii naţionale.
La rândul său, Franţa a obţinut şi ea, în septembrie, aprobarea Comisiei Europene pentru o interdicţie similară. După ce va intra în vigoare, fabricarea, vânzarea sau oferirea gratuită de dispozitive de vapat de unică folosinţă va fi interzisă, iar orice încălcare va fi pedepsită cu o amendă de 100 000 de euro.
Ministrul Energiei de la București, precizări despre livrările de energie către R. Moldova: ,,Mesajul României este clar: frații în veci vor fi frați. Menirea noastră este de a fi împreună și împreună cu Europa. Și așa va fi"
Nicolae Enciu // Academicianul Ioan-Aurel Pop împlinește 70 de ani: Românii și România în opera sa
RECOMANDĂRI // Filmele și serialele NOI pe care nu trebuie să le ratezi în luna ianuarie pe Netflix